Obrazovanje

Počinje sanacija škole u Vranjaku

Počinje sanacija škole u Vranjaku
Počinje sanacija škole u Vranjaku

MODRIČA - Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić i direktor Fondacije "Mozaik" u BiH Željko Pauković potpisali su danas sporazum o finansiranju projekta sanacije objekta Osnovne škole "Sveti Sava" - Područna škola Brijestovo u Mjesnoj zajednici Vranjak, koja je oštećena u majskim poplavama.

Sporazumom, čijem je potpisivanju u Modriči prisustvovao savjetnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Zdravko Marjanović, planirana je sanacija učionica i nabavka namještaja, ukupne vrijednosti 21.400 KM, od čega je učešće Fondacije "Mozaik" 15.000 KM, a opštine Modriča 6.400 KM.

Krekić je rekao da je podrška Fondacije "Mozaik" u sanaciji područne škole u Brijestovu nastavak dobre saradnje koja traje od 2008. godina, od kada "Mozaik" i Modriča učestvuju u finansiranju projekata Omladinske banke na području ove opštine.

Pauković je rekao da je fondacija, nakon poplava, u saradnji sa nekoliko opština u BiH, pokrenula humanitarni projekat "Pomoć poplavljenim područjima".

"U prvoj fazi projekta, Šamcu, Modriči, Domaljevcu i Šekovićima donirano je 100.000 KM", naveo je Pauković i dodao da je u toku druga faza, u okviru koje će biti finansirana sanacija školskih objekata u Šekovićima, Odžaku i Modriči.

U narednom periodu biće obezbijeđena sredstava za pomoć ugroženom stanovništvu i poljoprivrednicima, a kroz program Omladinske banke planirane su radne akcije mladih iz 31 opštine BiH na čišćenju školskih dvorišta i igrališta u mjestima gdje su sanirane škole.

"Narednog vikenda, 40 volontera iz 15 opština BiH u Brijestovu će raditi na uređenju školskog dvorišta", potvrdio je Pauković.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Zlatko Lazić istakao je da je ukupna šteta na objektu i školskom namještaju procijenjena na 24.000 KM.

"Plan je da se renoviraju učionice i nabavi namještaj, da bi 21 učenik na vrijeme krenuo u školu", rekao je Lazić.

Savjetnik ministra Marjanović napomenuo je da je procijenjeno da je šteta na školskim objektima u Republici Srpskoj, nastala usljed poplava, više od 8.000.000 KM.

"Najteže stanje je u Doboju, Šamcu i Bijeljini, gdje je oštećeno ukupno osam objekata osnovnih i četiri srednje škole u kojima se obrazuje 2.000 učenika", naveo je Marjanović.

On je naglasio da nadležni u lokalnim zajednicama i Vlada Republike Srpske ubrzano prikupljaju sredstva za sanaciju ovih škola prije 1. septembra, kada počinje školska godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije