Obrazovanje

Počinje školska godina

Počinje školska godina
Počinje školska godina

BANJALUKA - Za učenike osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini sutra počinje školska 2014/2015. godina, a nastava će biti organizovana i u većini škola koje su bile zahvaćene majskim poplava, s tim da će u pojedinim obrazovnim ustanovama nastava biti na više lokacija.

Za učenike centralne škole "Branko Ćopić" u Prnjavoru nastava počinje polovinom septembra zbog sanacije objekta, dok u područnim odjeljenjima nastava počinje sutra.

Iako je ranije bilo najavljeno da će u četiri škole nastava biti organizova i u šatorima, to će se ipak desiti samo u Osnovnoj školi "Vuk Stefanović Karadžić" u Doboju.

Za učenike razredne nastave u ovoj školi, u saradnji s UNICEFOM, biće organizovan "Kutak za djecu", te realizovani izleti i ekskurzije, kao i boravak djece u Grčkoj.

Nastava u dobojskim osnovnim školama "Dositej Obradović" i "Sveti Sava" biće izvođena na višim spratovima, časovi će trajati 30 minuta, a od 12 časova izvodiće se sanacija škola.

Na području opštine Čelinac nastava u centralnoj školi "Miloš Dujić" će se odvijati tako da će nastava za učenike prvog razreda biti organizovana u područnom odjeljenju Opsječko, u centralnoj školi na spratovima za učenike od drugog do petog razreda, a za učenike od šestog do devetog u srednjoj školi. Do kraja septembra očekuje se završetak radova i opremanje objekta nove škole u ovoj opštini.

I u Gornjoj Crkvini, kod Šamca, za učenike osnovne škole nastava će biti organizovana na više lokacija, s obzirom na to da se gradi novi objekat škole.

Što se tiče brojnosti đaka, kako saznajemo na području Banjaluke i Pala upisan je veći broj prvačića.

"Sve škole su spremne da prime učenike sutra u pola osam. Imamo 200 prvačića više nego prošle godine, što je svakako pohvalno. Zbog toga niko od radnika nije ostao bez posla, a dosta ih je primljeno, pogotovo pripravnika razredne nastave", rekao je danas Dušan Mišljenović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije.

U Palama u Osnovnoj školi "Pale" upisano je 95 prvačića više nego prošle godine, rekao je Željko Forcan, direktor ove škole.

"U ovu školsku godinu upisali smo 62 prvačića, a prošle godine 56", rekao je Neđo Ždrale, direktor Osnovne škole "Srbija", i dodao da će sada imati tri odjeljenja prvog razreda, dok su prošle godine bila dva.

Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS, poželjela je svim učenicima srećan početak nove školske godine.

Na području FBiH nastava počinje danas osim u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje je, prema odluci Vlade tog kantona, odgođena za 8. septembar, te još nekim područjima.

Leila Hamzagić-Kovačević, savjetnica federalnog ministra obrazovanja, kazala je da je izuzetak i Zapadnohercegovački kanton, u kojem će, prema odluci Vlade ZHK, nastava za učenike prvog razreda osnovne škole, za razliku od njihovih vršnjaka u ostatku BiH, početi u drugom polugodištu.

U Zeničko-dobojskom kantonu zvanični početak školske godine je 1. septembar, osim u poplavama pogođenim područjima, za koja će odluka o datumu početka nastave biti donesena uskoro.

Izvjesno je da nastava ne počinje u Maglaju i područnim školama u Nemiloj, te u Orašju, gdje ne počinje do daljeg.

U pojedinim školama u Federaciji BiH nastava će biti izvođena u obližnjim školama zbog štete uzrokovane poplavama i klizištima.

27.000

đaka sjeda u klupe na području Banjaluke

200

prvačića više nego lani u Banjaluci

29

osnovnih škola u Banjaluci

17

srednjih škola u Banjaluci

 I vrtići šire vrata

Nova radna godina danas počinje i u većini predškolskih ustanova u Republici Srpskoj. Dječji vrtić "Radost" Šamac i Dječje obdanište "Majka Jugovića" u Doboju zbog štete koju su pretrpjeli u majskim poplava s radom će početi 1. oktobra.

Dječji vrtić "Neven" u Čelincu i "Čika Jova Zmaj" iz Bijeljine, koji su takođe pretrpjeli štetu u poplavama, sanirani su i a radom počinju sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije