Obrazovanje

Podrška planu upisa u srednje škole

Podrška planu upisa u srednje škole
Podrška planu upisa u srednje škole

DERVENTA - Odbornici Skupštine opštine /SO/ Derventa danas su podržali informaciju o upisu učenika i stručnoj zastupljenosti nastavnog kadra u školskoj 2014/2015. godini u srednjim školama, sa osvrtom na plan upisa učenika u novoj školskoj godini.

Odbornici su u dva zaključka naveli da SO Derventa podržava Plan upisa u školskoj 2015/2016 koji je donio Školski odbor, te da insistira da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da saglasnost na taj dokument. 

Odbačena je mogućnost da resorno ministarstvo smanji broj odjeljenja u dvije srednje škole, posebno da u planu upisa ne bude odjeljenje tehničara mehatronike i varilaca. 

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Derventa Mirsad Bećirević rekao je da bi, prema Prijedlogu plana upisa u prve razrede, u dvije srednje škole trebalo da bude upisano 288 učenika u 12 odjeljenja, osam područja rada i 15 zanimanja. 

"Mnogo aktivnosti urađeno je da se promijeni upisna politika. Postoji zaintersovanost Austrijanaca da kupe i instališu mašine za odvijanje praktične nastavke da bi stvorili kadar neophodan za naše tržište. Mi smo planom upisa predvidjeli nova zanimanja za profile tehničar mehatronike i varilac", rekao je Bećirević. 

U raspravi su učestvali i direktori Srednjoškolskog centra "Mihajlo Pupun" Branimir Vidić i Stručne škole za radnička zanimanja Branka Jović, koji su rekli da očekuju saglasnot resornog ministarstva na plan upisa, te da je broj učenika koji će upisati prve razrede srednjh škola 260, uz mogućnost da upis u Derventi ostvare i učenici iz susjednih opština.

Oni su naveli da ne smije biti neupisanih učenika u školu. 

Odbornici su podržali i izvještaj o radu javnih ustanova Gerontološki centar, Centar za kulturu, Turistička organizacija i Derventski list i Radio-Derventa, te njihove planove rada za tekuću godinu. Za vršioca dužnosti direktora Centra za socijalni rad imenovana je Maja Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije