Obrazovanje

Pomama za njemačkim, nedostaje predavača

Pomama za njemačkim, nedostaje predavača
Pomama za njemačkim, nedostaje predavača
G. Lajić

SARAJEVO, BANJALUKA - U školama stranih jezika širom BiH u januarskom upisnom roku veliki je interes kandidata, posebno za njemački jezik, za koji čak nedostaje nastavnog kadra.

"Velike gužve kod nas nisu rijedak prizor, posebno tokom upisnih rokova, poput trenutnog januarskog. Raznovrsnom ponudom termina i intenziteta kurseva uspješno izlazimo u susret zahtjevima i željama polaznika", rekla je Admira Kalabić, direktorica "Glossa centra" u Tuzli i Doboju.

Kalabićeva kao sve popularniji vid učenja navodi onlajn kurseve za sve one koji nisu u mogućnosti da posjećuju školske učionice.

I Refika Hadžibajrić, direktor "Altera Lingua", centra za strane jezike u Sarajevu, kaže da najviše interesa ima za engleski i njemački jezik.

"U odnosu na prethodni period povećan je broj zainteresovanih za njemački jezik. S obzirom na toliku zainteresovanost, teško je naći kvalitetan nastavni kadar. U toku cijele godine moramo objavljivati oglase, tražiti, obučavati ljude. Znači, ljudi koji su već završili fakultet moraju proći kroz dodatnu obuku", navela je Hadžibajrićeva.

Da je gužva i veliko interesovanje i u Banjaluci u "Germania centru" potvrdila je profesor njemačkog Maja Mustafić, koja kao najčešći razlog polaznika navodi planove za odlazak u inostranstvo.

"U našoj školi postoji veliko interesovanje za njemački jezik, gužve su tolike da nam je problem da upišemo sve kandidate", rekla je Mustafićeva.

Slavica Ćada, polaznica ove škole, kaže da je izuzetno zadovoljna kvalitetom nastave i nastavnika i da joj je lakše učiti jezike u grupi nego samostalno. 

"Upisala sam kurs da bih unaprijedila vještine za razumijevanje, pisanje i čitanje njemačkog jezika, koje će mi u dogledno vrijeme koristiti da bih ostvarila svoje zacrtane planove", rekla je Ćada.  

Mirnesa Džinović, menadžer škole za strane jezike i informatiku "Poliglot" Sarajevo, rekla nam je da je takođe i u njihovoj školi mnogo kandidata za sve ponuđene jezike, ali da je njemački najtraženiji zbog odlaska polaznika u inostranstvo.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije