Obrazovanje

Pop blagoslovio novi hrvatski ratni brod

Pop blagoslovio novi hrvatski ratni brod
Foto: Screenshot | Pop blagoslovio novi hrvatski ratni brod

Prototip obalnog ophodnog broda Hrvatske ratne mornarice (HRM), koji je izgrađen u Brodosplitu, na svečanosti u kasarni Admiral flote Sveto Letica - Barba u splitskoj Lori zvanično je dobio ime Omiš, a obavljena je i njegova primopredaja.

Primopredaji ratnog broda prisustvovao je vojni ordinarij msgr Jure Bogdan, koji ga je blagoslovio.

Brod je dugačak 43,25 metara, opremljen je automatskim topom promjera 30 milimetara i dvjema strojnicama promjera 12,7 milimetara, a ima i četiri ručna prenosna protivvazdušna raketna sistema.

Ministar odbrane i izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Damir Krstičević, istakao je da brod svojim karakteristikama unapređuje sposobnost Obalne straže.

"Tehničkom opremljenošću i plovnim karakteristikama ovaj obalni ophodni brod znatno će unaprijediti sposobnosti Obalne straže Republike Hrvatske u provedbi zadaća stalnog nadzora teritorijalnog mora i zaštićenog obalno-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske", rekao je Krstičević.

Istakao je da je posebno srećan što je taj brod proizvod hrvatske brodogradnje, čime su Ministarstvo odbrane i Hrvatska vojska još jedanput pokazali kako su generatori privrednog razvoja i važan partner hrvatskim firmama.

"Ovaj projekt omogućuje Brodosplitu i izlazak na dio svjetskog tržišta na kojem do sada nije bio zastupljen, a u Ministarstvu obrane imat će, kao i ostali pripadnici obrambene industrije, punu potporu", dodao je Krstičević.

Po njegovim riječima, Hrvatska vojska je usred procesa prilagođavanja novim bezbjednosnim izazovima koji zahtijevaju unaprjeđenje i dodatni razvoj sposobnosti.

"Kao što je Jadransko more sa svojim prirodnim bogatstvima i prometnim tranzicijskim pravcima važan dio Republike Hrvatske, tako i Hrvatska ratna mornarica mora biti važna grana Hrvatske vojske upravo kako bi mogla jamčiti sigurnost na Jadranskom moru", poručio je Krstičević.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije