Obrazovanje

Popularizacija matematike među učenicima kroz kvizove i takmičenja

Popularizacija matematike među učenicima kroz kvizove i takmičenja
Foto: Jelena Đurđević | Popularizacija matematike među učenicima kroz kvizove i takmičenja
Dajana Miljić

BANJALUKA - Predavanja, mozgalice, pitalice, ilustracije, radionice, kvizovi i takmičenja na temu matematike dio su programa u kojem će uživati osnovci i srednjoškolci tokom dvodnevne manifestacije "Dani matematike", koja je počela danas u Banjaluci.

"Cilj manifestacije je podizanje kvaliteta matematičke misli u BiH, popularizacija matematike među učenicima osnovnih i srednjih škola i podizanje svijesti o potrebi učenja matematike", kazao je Dragan Matić, šef studijskog programa za matematiku i informatiku na banjalučkom Prirodno¬-matematičkom fakultetu.

Dodaje da ovom manifestacijom žele da pošalju poruku učenicima osnovnih i srednjih škola, njihovim roditeljima, nastavnicima i svima ostalima da matematika u sebi sadrži mnogo toga lijepog i korisnog.

Prema riječima Matića, danas su bila naučno-¬popularna predavanja, dok će sutra biti organizovana razna matematička takmičenja i kvizovi, ali i prezentacije zanimljivog matematičkog sadržaja, izložba matematičkih eksponata i radionice različite tematike.

U okviru "Dana matematike" raspisan je bio konkurs za najbolji plakat o temi "Najljepša matematička priča".

"Imali smo oko 150 radova koji su pristigli na konkurs, učenici su uložili veliki trud, radili su predano, a na ovaj način bodrimo đake da nastave da se bave matematikom", dodao je Matić.

Među nagrađenima su učenice sedmog razreda OŠ "Aleksa Šantić" iz Banjaluke Katarina Momić, Aleksandra Dugonjić i Ana Dupljanin, koje su osvojile treće mjesto, akoje su svoje matematičke priče prikazale kroz geometriju.

Momićeva kaže da je najveća čar matematike upravo u tome što je jako zanimljiva.

"Koliko će nam biti zanimljiva ova nauka zavisi i od samog nastavnika i načina predavanja", kaže Momićeva.

Rade Živaljević, naučni saradnik Matematičkog instituta Srpske akademije nauka i umjetnosti u Beogradu, rekao je da su "Dani matematike" sestrinska manifestacija, koja se u Beogradu održava pod nazivom "Maj - mjesec matematike".

"Reč je o popularizaciji matematike i njenom afirmisanju kao centralnoj disciplini za nauku, tehnologiju i mnoge druge aktivnosti", naveo je Živaljević.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije