Obrazovanje

Poražavajuće rangiranje obrazovnih ustanova BiH: Sarajevo na 1850. mjestu, Banjaluka na 3969

Poražavajuće rangiranje obrazovnih ustanova BiH: Sarajevo na 1850. mjestu, Banjaluka na 3969
Poražavajuće rangiranje obrazovnih ustanova BiH: Sarajevo na 1850. mjestu, Banjaluka na 3969

SARAJEVO, BANJALUKA - Najstariji američki Univerzitet Harvard najbolji je i najreprezentativniji na svijetu, pokazala su posljednja istraživanja istraživačke grupe "Cybermetrics Lab", koja pripada jednoj od prvih istraživačkih organizacija u Evropi CSIC-u.

Prvih 11 mjesta zauzeli su američki univerziteti, dok su najpoznatiji evropski univerziteti Oksford i Kembridž na 12, odnosno 13. mjestu, po web dostupnosti i internet zastupljenosti, misijama, broju dobitnika Nobelove nagrade i drugih priznanja, kao i resursima koje ulažu u istraživački rad, odnosno njihovom kvalitetu programa rada.

Prema istim kriterijima, visokoškolske ustanove BiH nalaze se na tek 1850. mjestu, tačnije Univerzitet u Sarajevu, odnosno 3514. mjestu Univerzitet u Zenici, zatim 3789. mjestu Univerzitet u Tuzli, odnosno Banjalučki univerzitet na čak 3969. poziciji, dok je Evropski univerzitet u Brčkom ispred Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a slijede ih i drugi privatni fakulteti i univerziteti u zemlji.

"To je pokazatelj da se nešto ozbiljno mora mijenjati i da se sredstva moraju investirati na prave adrese, jer se ne smije dozvoliti da jedna visokoškolska ustanova bude niže rangirana jer ne prati svjetske tokove obrazovanja i unapređivanje, posebno kada su u pitanju savremeni mediji i tehnologije", upozorio je za "Nezavisne" Predrag Govedarica, potpredsjednik Unije studenata RS.

Na svjetskom nivou najbolje rangirana visokoškolska ustanova iz bivše Jugoslavije je Univerzitet u Ljubljani na 208. mjestu, slijedi ga Univerzitet u Zagrebu na 386. mjestu, odnosno Univerzitet u Beogradu na 440. mjestu.

U odnosu na ove ustanove, Univerzitet u Skoplju je na dalekom 1119. mjestu, ali ipak ispred nas, dok je Univerzitet Crne Gore na 2350. mjestu.

"Pokazatelj je ovo gdje se nalazi nauka u ovoj zemlji, jer da biste pratili tokove razvoja, potrebna su ozbiljna ulaganja. Jedna naučna studija košta od 30.000 do 40.000 evra, a za nauku se kod nas izdvaja 0,1 do 0,2 odsto, dok u zemljama EU od tri do četiri odsto. Prema tome, sve se mora uzeti u obzir, ali sam ipak mišljenja da se mora odlučnije djelovati i da se, uprkos tome, možemo sigurno naći na hiljadu, ako ne i više mjesta ispred", kaže Dejan Bokonjić, prorektor za međunarodne odnose Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Interesantno je da se na svjetskoj rang-listi meksički univerziteti nalaze od pedesetog mjesta, katolički univerziteti Belgije od sedamdesetog mjesta, a zatim visokoškolske ustanove Danske.

Rang-liste

BiH

Univerzitet u Sarajevu - 1850.

Univerzitet u Zenici - 3514.

Univerzitet u Tuzli - 3789.

Univerzitet u Banjaluci - 3969.

Hrvatska

Univerzitet u Zagrebu - 386.

Univerzitet u Splitu - 1086.

Univerzitet u Rijeci - 1435.

Univerzitet "Josip Juraj Strossmayer" u Osijeku - 1617.

Srbija

Univerzitet u Beogradu - 440.

Univerzitet u Novom Sadu - 926.

Univerzitet u Nišu - 1289.

Univerzitet u Kragujevcu - 1586.

Slovenija

Univerzitet u Ljubljani - 208.

Univerzitet u Mariboru - 1102.

Univerzitet u Primorskom - 1926.

Univerzitet Nova Gorica - 2191.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije