Obrazovanje

Poreska uprava RS edukuje učenike o važnosti plaćanja poreza

Poreska uprava RS edukuje učenike o važnosti plaćanja poreza
Foto: N.N. | Poreska uprava RS edukuje učenike o važnosti plaćanja poreza

BANJALUKA - Poreska uprava RS započela je edukaciju učenika mašinskih, tehničkih i trgovačkih škola u RS, s ciljem prezentacije važnosti plaćanja poreza, značaja poreskog sistema i koristi koje iz toga proizlaze.

"U okviru edukacija učenici srednjih škola se informišu o poreskim propisima, formiranju i načinu rada Poreske uprave, poreskom sistemu RS, odnosno postojećim porezima, postupcima, uslovima i načinu plaćanja poreskih obaveza, te pravima i obavezama poreskih obveznika", saopšteno je juče iz Poreske uprave RS.

Prethodnih dana u prostorijama područnih centara Poreske uprave upriličene su jednočasovne edukacije za učenike srednjih škola u Istočnom Sarajevu i Trebinju, dok je za danas planirana edukacija srednjoškolaca iz Doboja.

"Ove aktivnosti će predstavnici Poreske uprave u narednom periodu organizovati i u drugim područnim centrima Uprave, pa će naredna edukacija učenika srednjih škola biti 29. novembra u Područnom centru Banjaluka, a nakon toga i u Zvorniki i Bijeljina", navodi se u saopštenju.

Kako navode, Poreska uprava ovim aktivnostima nastoji da utiče na svijest građana da se plaćanjem poreza jača RS u svim segmentima.

Danijela Kostić, direktorica Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla" u Kotor Varošu, kaže da još nije upoznata s tim, ali da su one svakako korisne.

"Predavanje zvuči veoma interesantno, posebno za zanimanja koja se obrazuju za ekonomske tehničare. Ako uzmete u obzir naše generacije koje nisu imale priliku da se upoznaju s tim poreskih sistemom, još ne znamo kakva su naša prava i obaveze", rekla je Kostićeva. Ističe da većina ljudi ne zna ni koja su im prava kao građanima, zbog čega je veoma važno da se već u školskom uzrastu mladi s tim upoznaju.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora banjalučkih srednjih škola, rekao je da još nemaju takvu informaciju, te da očekuje da će mu tokom sedmice biti dostavljeno na koji način će se vršiti edukacija đaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije