Obrazovanje

Posao u dobojskoj školi dobija najlošije rangirana

Posao u dobojskoj školi dobija najlošije rangirana
Foto: Arhiva | Posao u dobojskoj školi dobija najlošije rangirana

DOBOJ - Borba pet kandidatkinja za tri radna mjesta nastavnika praktične nastave u Tehničkoj školi mogla bi dobiti sudski epilog jer će najlošije rangirana na konkursu dobiti posao, a prvorangirana otkaz.

Godinu dana nakon što je na konkursu osvojila najmanje bodova i nije primljena na posao, Željka Mitrović će po nalogu prosvjetnog inspektora kao tehnološki višak proglašen školske 2014/15. godine biti pozvana da se javi na posao, dok bi prvorangirana Vesna Gavranović mogla ostati bez svog radnog mjesta.

Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS, kaže da je prosvjetni inspektor konstatovao da je direktor škole raspisao konkurs za popunjavanje radnog mjesta nastavnika praktične nastave, a da nije prije toga ponudio to mjesto Željki Mitrović, koja je proglašena tehnološkim viškom, te je naložio da se otklone nedostaci.

"Da se upražnjeno radno mjesto za praktičnu nastavu za zanimanje varilac, automehaničar i vodoinstalater popuni na način da se rasporedi upravo nastavnik koji je proglašen tehnološkim viškom", navodi Makivićeva.

"I ja sam 2012. godine bila tehnološki višak, ali mene prosvjetni inspektor ne pominje", kaže Slavica Božić, koja je takođe na prošlogodišnjem konkursu primljena za nastavnika praktične nastave.

"Ja sam se takođe savjetovala sa svojim pravnikom, kojeg sam morala da angažujem, a koji mi je objasnio da samo u roku od godinu dana je škola dužna da pozove radnika na (upraženjeno) radno mjesto kao tehnološkog viška", priča Božićeva, koja će sa koleginicama, ukoliko ostane bez posla, pravdu tražiti na sudu.

Za svoja radna mjesta strahuju i Mirela Ilić, te prvorangirana Vesna Gavranović, koja tvrdi da tokom vanrednog inspekcijskog nadzora prvobitno prosvjetni inspektor nije utvrdio propuste tokom raspisivanja konkursa i bodovanja kandidatkinja, ali se to kasnije promijenilo.

"Poslije njenog (zadnjerangirane Željke Mitrović) izlaska u medije, inspektor je ponovo došao u kontrolu u martu i napisao (zapisnik) da je ona tehnološki višak, da je direktorica pogriješila, da je nju morala pozvati (na posao) prije raspisivanja konkursa", navodi Gavranovićeva. 

Svjetlana Maksić, direktorica Tehničke škole, tvrdi da nije bilo grešaka tokom konkursne procedure, te dodaje da je škola dužna da sada primi u radni odnos radnicu koja nije primljena na konkursu prošle godine.

"Znači, radnica je primljena bez konkursa, i s obzirom na to da u narednoj školskoj godini neće biti viška časova praktične nastave, jedna radnica koja je primljena na konkursu, nažalost, ostaće bez posla", kazala je Maksićeva, a na pitanje ko će dobiti radnu knjižicu odgovorila da će biti izvršeno bodovanje ostalih nastavnica.

Ako su i direktorica i prosvjetni inspektor radili po zakonu, kako smo onda došli u ovu situaciju, pita se Mirela Ilić, koja iako je prošle godine ispunjavala sve uslove konkursa sada strahuje od otkaza.

"Jesmo li dobile ugovore na neodređeno? Jesmo. I poslije skoro godinu dana rada mi treba da dobijemo otkaz!? Zbog čega? Zbog toga što se prima radnica koja je bila zadnja na rang-listi", kaže razočarano Ilićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije