Obrazovanje

Potpisan sporazum o saradnji i osnivanju Konfučijevog instituta

Potpisan sporazum o saradnji i osnivanju Konfučijevog instituta
Potpisan sporazum o saradnji i osnivanju Konfučijevog instituta

TJANĐIN - Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga i Liu Ksin, predsjednik Univerziteta tehnologije i obrazovanja u kineskom gradu Tjanđin, potpisali su danas sporazum o saradnji i osnivanju Konfučijevog instituta pri banjalučkom Univerzitetu.

Mataruga je rekao da će o detaljima u vezi sa datumom otvaranja Konfučijevog instituta biti razgovarano sa predstavnicima ovog kineskog univerziteta kada dođu u Banjaluku, jer su pozvani da 7. novembra prisustvuju obilježavanju godišnjice banjalučkog Univerziteta.

"Potom možemo očekivati značajne investicije od Hanbana u prvoj godini rada, a kasnije od ovog instituta. Postojanje ovakvog instituta prevazilazi samo okvire saradnje dva univerziteta, jer nam se pružaju velike šanse za saradnjom i sa drugim univerzitetima u Kini", istakao je Mataruga.

Prema njegovim riječima, to nije samo promocija kulture, nauke, obrazovanja i tradicije kineskog naroda u Republici Srpskoj, već nešto što će obezbijediti lakšu komunikaciju sa kineskim investitorima koji dolaze u Republiku Srpsku, ekonomski razvoj i napredak svima koji žive na ovim prostorima.

"Prisustvovali smo i konferenciji `16 plus 1` - 16 zemalja istočne Evrope i Kine, gdje smo dobili saglasnost za potpisivanje povelje i izjave za članstvo u tom konzorcijumu, što će nam posebno olakšati i unaprijediti međunarodnu saradnju i razmjenu naših profesora i studenata", naglasio je Mataruga.

U posjeti Kini boravi i prorektor banjalučkog Univerziteta za međunarodnu saradnju Biljana Antunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije