Obrazovanje

Povećana primjena inkluzije u osnovnim školama

Povećana primjena inkluzije u osnovnim školama
Povećana primjena inkluzije u osnovnim školama

BANJALUKA - Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Republike Srpske Zdravko Marjanović rekao je da se inkluzija sve više primjenjuje u osnovnim školama u Srpskoj.

Prije početka okruglog stola u Banjaluci, koji je završna manifestacija projekta "Primjena inkluzije u osnovnim školama", Marjanović je rekao Srni da u Srpskoj mora biti povećan broj djece obuhvaćene inkluzijom, ali da problem predstavaju finansije i osposobljenost nastavnog kadra.

"Posljednjih šest mjeseci u 47 škola u Republici Srpskoj provodi se projekat o obuhvatu djece sa posebnim potrebama. Nastavnicima, stručnim saradnicima i direktorima škola date su informacije i prenesena saznanja o različitim smetnjama kod učenika osnovnoškolskog uzrasta, karakteristikama, kliničkoj slici pojedinih poremećaja i manifestacijama, te načinima podrške za savladavanje poteškoća", pojasnio je Marjanović.

On je ocijenio da nastavni kadar sve bolje vlada potrebnom materijom.

Prema njegovim riječima, u slučajevima gdje je dijete sa smetnjama uključeno u redovnu nastavu, ono se računa kao dvoje u redovnom procesu, te treba imati i određenu pratnju, u zavisnosti od stepena smetnje.

"Za djecu sa posebnim potrebama bolje je da su uključena u redovnu nastavu, nego da su odvojeni u posebna odjeljenja, te se i ide ka tome da sva djeca sa smetnjama pohađaju redovnu nastavu, ali su za to potrebni prilagođeni programi, obučeni nastavnici i manje učenika u odjeljenju", pojasnio je Marjanović.

Profesor na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu Slavica Golubović smatra da uvođenje inkluzije u škole predstavlja opšti problem u cijelom regionu.

Ona smatra da se moraju obezbijediti optimalni uslovi za inkluziju, jer djeca sa smetnjama imaju određene karakteristike koje podrazumijevaju da nastavnik mora imati dobro znanje, kao i da mora postojati cijeli sistem tehnike i podrške koja ide uz to.

"Svaka škola bi trebalo da obezbijedi tehničke uslove za određene vrste ometenosti da bi se djeca tu lakše mogla snaći, školovati i imati uslove kakve bi imali u specijalnim školama", pojasnila je Golubovićeva.

Ona je naglasila da nastavni kadar u Srpskoj ima dobru volju za rad sa djecom sa smetnjama u razvoju, ali je neophodno da steknu dodatna znanja, te da se u školama formiraju stručni timovi u kojima će, osim nastavnika, biti i defektolozi, logopedi, psiholozi i pedagozi.

U okviru projekta "Primjena inkluzije u osnovnim školama", koji je provelo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom, uz finansijsku podršku Unicefa, održani su seminari za nastavnike koji rade sa učenicima koji imaju smetnje u razvoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije