Obrazovanje

Poveljom do unapređenja visokog obrazovanja

Poveljom do unapređenja visokog obrazovanja
Poveljom do unapređenja visokog obrazovanja

BANJALUKA - Predstavnici Udruženja građana "Pokret pozitivna Srpska", Unije studenata Republike Srpske, te studentskih parlamenata univerziteta iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva potpisali su danas u Banjaluci povelju o unapređenju visokog obrazovanja u kojoj se izražava opredjeljenje za usavršavanje obrazovnog sistema s ciljem razvoja Srpske.

Predsjednik "Pokreta pozitivna Srpska" Aleksandar Sajić rekao je novinarima da je potpisivanje povelje jedan od koraka u ispunjavanju programskih ciljeva ovog udruženja s ciljem poboljšanja društvenog života u Srpskoj i znači uspostavljanje trajnije saradnje sa studentskim organizacijama u rješavanju konkretnih problema sa kojim se suočava visoko obrazovanje.

On je dodao da uskoro slijede i konkretne akcije, kao što su rad na pitanjima u vezi sa centralizacijom, odnosno decentralizacijom univerziteta u kojem fakulteti gube značajan dio samostalnosti, a pokušaće se i sa veoma konkretnim prijedlozima za mijenjanje odnosa prema privatnim visokoškolskim institucijama.

Sajić je naglasio da ovo udruženje nije protiv postojanja privatnih visokoškolskih ustanova, ali da svrha takvih ustanova mora biti obrazovanje, a ne, kao što je sadašnja praksa, prihod i profit.

Predsjednik Unije studenata Srpske Predrag Govedarica naveo je da će Unija zajedno sa "Pokretom pozitivna Srpska" krenuti u borbu protiv privatnih visokoškolskih ustanova, koje, kako je ocijenio, "vrše hiperprodukciju kadra koji nema ni elementarno znanje iz oblasti za koje su stekli diplome".

U potpisanoj povelji navodi se, između ostalog, da kvalitetan obrazovni sistem i široko obrazovane stručne ličnosti visokih moralnih standarda jesu garant opstanka društva. 

U povelji se navodi da treba spriječiti proces centralizacije i koncentracije ovlašćenja u korist univerziteta kao nosioca pravnog subjektiviteta, čime je fakultet, kao organizaciona jedinica, "sveden na operativno tijelo univerziteta sa konsultantskom funkcijom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije