Obrazovanje

Praksa "dvije škole pod jednim krovom" i dalje u 56 škola u FBiH

Praksa "dvije škole pod jednim krovom" i dalje u 56 škola u FBiH
Foto: Srna | Praksa "dvije škole pod jednim krovom" i dalje u 56 škola u FBiH

SARAJEVO - Praksa "dvije škole pod jednim krovom" i dalje postoji u 56 škola u BiH i sve su na području Federacije BiH, pokazuje izvještaj Misije OSCE-a u BiH - "Dvije škole pod jednim krovom - Najvidljiviji primjer diskriminacije u oblasti obrazovanja u BiH".

Šef Misije OSCE-a u BiH Brus Berton izjavio je danas da je to najizraženiji primjer manipulacije mladima u zemlji u korist etno-nacionalističkih politika.

"Tu spadaju osnovne i srednje škole, zajedno sa područnim i centralnim školama. Variraju u smislu obilježja, veličine i lokacije, ali ono što im je zajedničko jeste sistematska segregacija djece u BiH po nacionalnoj osnovi", rekao je Berton novinarima u Sarajevu povodom predstavljanja ovog izvještaja.

Berton je istakao da se u tom izvještaju nalaze praktične mjere koje bi trebalo da budu preduzete kako bi problem segregacije bio riješen, a koje podrazumijevaju politički dijalog, veći stepen komunikacije između učenika, sveobuhvatno sprovođenje zajedničkog jezgra nastavnih planova i programa zasnovanih na ishodima učenja, poštovanje sudskih odluka, te administrativno i pravno ujedinjenje škola.

On je ukazao da bogata raznolikost u BiH ne smije biti korištena kao izgovor za razdvajanje i segregaciju učenika.

"Naše poruke ne obezbjeđuju samo poštovanje i zaštićenost etničkih identiteta, već i njihovu promociju. Biti zajedno nije isto što i biti isti", rekao je Berton i poručio da će Misija OSCE-a u BiH nastaviti da pruža konstantnu podršku i pomoć u rješavanju problema razdvajanja i segregacije učenika u školama.

Praksa "dvije škole pod jednim krovom" prisutna je u Federaciji BiH, dok ovakvih slučajeva nema u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije