Obrazovanje

Pravosudni ispit i za studente privatnih pravnih fakulteta

BANJALUKA - Studenti Fakulteta pravnih nauka Panevropskog univerziteta "Apeiron", koji su završili četverogodišnji studij, mogu da polažu pravosudni ispit, kada ispune sve ostale zakonom propisane uslove, rekao je dekan Fakulteta pravnih nauka Ljubinko Mitrović.

Naglasivši da je nedavno prvi student ovog fakulteta položio pravosudni ispit, Mitrović je rekao da je to potvrda činjenice da pravosudni ispit, bez ikakve prepreke, mogu polagati i studenti koji su završili prvi ciklus četvorogodišnjeg studija na Fakultetu pravnih nauka Univerziteta "Apeiron".

"Riječ je o onim studentima koji su tokom četvorogodišnjeg studija stekli najmanje 240 bodova - zvanje diplomirani pravnik i koji su tokom školovanja u

Nastavnom planu i programu imali sve oblasti izučavanja, odnosno predmete navedene u članu 4 Zakona o pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj", rekao je Mitrović Srni.

On je pojasnio da je u članu 3 stav 2 i 3 Zakona o pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj predviđen još jedan uslov za polaganje pravosudnog ispita,  prema kojem pravosudni ispit može polagati onaj kandidat koji je najmanje dvije godine nakon završenog školovanja radio u Republici Srpskoj ili BiH, na pravnim poslovima u sudu, tužilaštvu, pravobranilaštvu, advokatskoj kancelariji, zajedničkoj advokatskoj kancelariji, advokatskom društvu ili notarskoj kancelariji.

Mitrović je dodao da zakon propisuje najmanje tri godine rada u organima uprave, privrednim društvima i drugim pravnim subjektima, naglasivši da ispit mogu polagati i diplomirani pravnici – volonteri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije