Obrazovanje

Prazno ostalo stotinu učionica

Prazno ostalo stotinu učionica
Prazno ostalo stotinu učionica

BANJALUKA, BIJELJINA - Konstantan pad broja učenika u osnovnim školama u Republici Srpskoj nastavljen je i ove školske godine, u kojoj su upisana 96.932 đaka, što je za 2.093 osnovca manje nego godinu ranije.

Uzmemo li kao orijentir da dvadesetak učenika stane u jednu učionicu, dođemo do zaključka da je više od stotinu ovih prostorija ostalo prazno.

Po podacima koje je saopštio Republički zavod za statistiku, u tri grada "slila" se gotovo trećina đaka u RS.

Naravno, prednjači Banjaluka sa 15.612 osnovaca, a slijedi Bijeljina, gdje je 9.136 učenika osnovne škole, te Prijedor i okolina, gdje u školskim klupama sjedi 5.768 đaka od prvog do devetog razreda.

Demografi kažu da je stanje takvo zbog povećanog odliva stanovništva iz manjih sredina, koji odlaze u veće centre, gdje su uslovi za život dosta bolji, kao i mogućnost zaposlenja.

Razlog se, kako ističu demografi, ogleda i u sve nižoj stopi nataliteta, izraženoj već godinama na ovim prostorima.

Pesimistični su i prosvjetni radnici, pa tako Tomislav Pavlović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske regije, kaže da od 18 osnovnih škola, te dvije muzičke, porast broja učenika bilježe tek u dvije vaspitno-obrazovne ustanove.

"Ne rađaju se djeca i to je osnovni razlog, a ranije je na smanjenje broja učenika uticalo i raseljavanje stanovništva", ističe Pavlović.

On dodaje da se ovakvo stanje već počelo odražavati i na srednje škole, u koje stiže sve manje đaka.

"Kakvo je stanje, dovoljno govori i podatak da kod nas postoje i područne škole u kojim je u jednom razredu tek nekoliko učenika", naglasio je Pavlović.

Da je odlazak stanovnika u veće sredine i te kako uticao na smanjenje broja učenika u seoskim naseljima, svjedoči i Dušan Mišljenović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, a koji kaže da je sve manje đaka u selima.

"Dok se takvo stanje bilježi u područnim školama u selima, u Banjaluci je sada čak nešto više učenika nego proteklih godina. Imate, dakle, migraciju stanovništva prema Banjaluci, kao i nova stambena naselja u ovom gradu, a u kojim se ujedno i povećava broj đaka", kaže Mišljenović.

O koliko je izraženoj problematici riječ, svjedoči i nedavna izjava Gorana Mutabdžije, ministra prosvjete i kulture RS, a koji je najavio oštru racionalizaciju školskih mreža u narednoj godini zbog nedostatka učenika u područnim školama.

"Imamo 13 područnih škola u RS koje imaju troje ili manje učenika. Ove škole nemaju budućnost i treba ih što prije zatvoriti, a učenike prevoziti u najbližu centralnu obrazovnu ustanovu", rekao je Mutabdžija.

Kada je riječ o lokalnim zajednicama u RS sa najmanjim brojem učenika, tu prednjače Kupres (10 osnovaca), Istočni Stari grad (20), Trnovo (73), te Petrovac (85).

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, školske 2006/2007. godine u RS je upisano blizu 12.000 prvačića, a ove školske godine u đačke klupe je sjelo tek oko 9.000 učenika prvog razreda.

 

Lokalne zajednice u RS sa najmanjim brojem osnovaca

Opština                                                                                    Broj đaka

Kupres                                                                                         10

Istočni Stari grad                                                                       20

Trnovo                                                                                          73

Petrovac                                                                                       85

(Izvor: Republički zavod za statistiku)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije