Obrazovanje

Predstavljamo vam kompletan vodič za oglašavanje na Facebooku

Predstavljamo vam kompletan vodič za oglašavanje na Facebooku
Foto: N.N. | Predstavljamo vam kompletan vodič za oglašavanje na Facebooku

Oglašavanje na Fejsbuku (Facebook) možda djeluje jednostavno. Samo postavite neki sadržaj ili objavu, pritom ciljate relevantnu publiku, platite nešto novca i dobijate nove potencijalne pratioce, zar ne?

Ne baš.

Fejsbuk je izazovan prostor za oglašivače. Ne samo da se takmičite protiv drugih preduzeća, već se takmičite i protiv prijatelja onih koji su na Fejsbuku i njihovih porodica.

Zašto bi se neko bavio vašim oglasom kada vidi da je njegov prijatelj iz djetinjstva upravo objavio svoje fotografije sa vjenčanja?

Zbog toga, prije svega, vaša reklama na Fejsbuku mora da bude vizuelno privlačna. Ako nije, vaše šanse da dobijete klikove i konverzije na Fejsbuku su veoma male. Fejsbuk je vizuelna platforma, koja je djelimično upravo zbog toga toliko uspješna.

Da biste se takmičili, ne samo da morate da imate sjajne sadržaje za dijeljenje, već također morate da se pobrinete za to da vaš materijal bude odgovarajuće veličine i formata.

„Visoko kvalitetni vizuelni sadržaj može da ima veliki uticaj na vaše konverzije", kaže Nejt Birt, stručnjak za sadržaj. „Razne analize, od proučavanja mozga do praćenja pokreta očiju, otkrile su da se vizuelni sadržaj obrađuje različito od teksta. Vizuelni sadržaji u komunikaciji prenose više informacija i rade to efikasnije."

Mozak zapravo obrađuje vizuelni sadržaj 60.000 puta brže od teksta!

Dakle, šta čini sliku zanimljivom za oglas na Fejsbuku? Kako vaš oglas može da se istakne među slatkim bebama, ljubimcima i porodičnim fotografijama na Fejsbuku? Predstavljamo vam neke savjete.

Fejsbuk ima pet glavnih formata oglasa, koji imaju različite tehničke zahtjeve u pogledu odnosa veličine i rezolucije, koji se smatraju optimalnim za objavljivanje.

Ovih pet formata uključuju: pojedinačne slike, pojedinačne video-oglase, oglase „vrteške“ (slike koje se smjenjuju ukrug), slajd oglase i „Canvas“ oglase.

1. Pojedinačni (jednodijelni) oglasi

Ovo je najčešći i osnovni tip oglasa na Fejsbuku. Iako su osnovni, oni su također efikasni, jer ih Fejsbukov pretraživač lako identifikuje i plasira.

Ova vrsta oglasa je također veoma prilagodljiva, jer se može koristiti sa svakim Fejsbukovim ciljem (što je cilj koji ste postavili za oglas), osim „Video Views". Evo specifikacija za pojedinačne slikovne oglase:

Veličina slike: 1,200 k 628 piksela

Format prikaza: 1,91: 1

Tekst: 90 znakova, naslov: 25 znakova, opis linka: 30 znakova

2. Pojedinačni video-oglasi

Pojedinačni video-oglasi su, kao što im samo ime kaže, samo jedan video-snimak u prostoru u kome se obično nalazi slika. Ovo je sjajan format oglasa, s obzirom na činjenicu da 45% ljudi provede više od jednog sata nedjeljno pregledajući video-sadržaje na Fejsbuku!

Nekoliko stvari koje treba da imate na umu kada baratate video-oglasima na Fejsbuku jeste da se većina tih oglasa gleda bez zvuka, pa se preporučuje korištenje titlova, a također, video-oglas ne može da bude duži od 60 minuta. Evo specifikacije za video-oglas:

Video-format: .mov ili .mp4 su poželjniji

Format prikaza: 16: 9

Rezolucija: najmanje 720p

Veličina fajla: 2,3 GB maksimalno

Veličina sličice: 1.200 k 675 piksela (* odnos prikaza slike treba da odgovara video-zapisu)

Tekst: 90 znakova, naslov: 25 znakova, opis linka: 30 znakova

3. Oglasi „vrteške“

Oglasi vrteške vam omogućavaju da kreirate „vrtešku“ od slika ili video-zapisa koji se lako pomjeraju strelicama.

Ovaj format oglasa je naročito koristan za e-trgovine koje žele da prikažu više proizvoda u jednoj reklami, kojom promovišu svoju prodavnicu ili onlajn prodavnicu.

Oglašivači mogu da pokažu do 10 slika ili video-zapisa u jednom oglasu na Fejsbuku koji mogu da povezuju sa različitim stranicama. U poređenju sa formatom pojedinačne reklame, sada imate šansu da prodajete još devet proizvoda koristeći vrtešku. 

Ovaj format oglasa funkcioniše dobro, bilo da vam je cilj da promovišete vaše web-stranice, pojačate („bustujete“) postavljeni sadržaj, proširite publiku ili dobijete nove pratioce, povećavate  prisustvo na vašem događaju i slično. Ova vrsta oglasa također dobro funkcioniše na mobilnim uređajima. Pogledajte specifikacije:

Veličina slike / Veličina sličice: 1.080 k 1.080 piksela

Format prikaza:  1: 1 (kvadrat)

Tekst: 90 znakova, naslov: 40 znakova, opis linka: 20 karaktera. Sve ostale video-specifikacije (format, rezolucija, veličina itd) su iste kao i za gore navedeni format video-oglasa.

4. Slajd oglasi

Ovi oglasi daju nostalgično osjećanje, zbog čega su još jedna sjajna opcija među formama oglasa. Slajdovi rade dobro za bilo koji cilj, osim za promociju kataloga proizvoda. Pogledajte specifikacije za ove oglase:

Veličina slike: 1.280 k 720 piksela

Odnos slike: 16: 9, 1: 1 ili 2: 3

Tekst: 90 znakova, naslov: 25 znakova, opis veze: 30 znakova

5. „Canvas“ oglasi

Najzad, najnovija vrsta oglasa na Fejsbuku – canvas oglasi. Ovi oglasi djeluju kao normalni slikovni oglasi. Ali kad jednom kliknete na oglas, pregledač se pretvara u interaktivno iskustvo. Na cijelom ekranu možete da se bavite sadržajem oglasa.

Iako ovi oglasi mogu da djeluju nametljivo, gledalac je u stanju da ih napusti kada želi, a ovaj format oglasa omogućava mnogo veći stepen kreativnosti. Format je trenutno dostupan samo putem mobilnog uređaja za sljedećih šest ciljeva:

  • pojačavanje efekta vašeg posta,
  • podsticanje svijesti o brendu,
  • povećanje dometa,
  • preusmjeravanje korisnika na web stranice ili druga mjesta van Fejsbuka,
  • pridobijanje većeg broja video-prikaza i
  • povećanje konverzija na vašoj web stranici.

Ovi oglasi su malo složeniji za podešavanje, jer mogu da uključuju nekoliko multimedijalnih komponenti.

Ako volite društvene mreže i želite da se usavršite za oglašavanje na njima, sva potrebna znanja i vještine možete da steknete na obukama koje su sada dostupne i kod nas. Više o tome možete da saznate u školi posvećenoj učenju zanata i marketinga na internetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije