Obrazovanje

Prijemni ispiti 26. juna na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

Prijemni ispiti 26. juna na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu
Prijemni ispiti 26. juna na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

ISTOČNO SARAJEVO - Prijemni ispiti za upis u prvu godinu sva tri ciklusa studija u akademskoj 2017-2018. godini na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu biće održan 26. juna.

Prijavljivanje kandidata je od 19. do 23. juna, saopšteno je iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Rezultati prijemnih ispita trebalo bi da budu objavljeni 28. juna do 14.00 časova, a upis primljenih kandidata uslijediće od 3. do 7. jula.

U saopštenju se dodaje da je odlukom Vlade Republike Srpske odobren upis 2.305 studenata prvog ciklusa studija, te 712 studenata drugog ciklusa studija na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Odlukom je propisano da će za studente koji upišu deficitarne studijske programe iz oblasti matematike i fizike biti obezbijeđena finansijska pomoć.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku kojom je odobren upis 63 redovna studenta koji se upisuju u prvu godinu trećeg ciklusa studija u akademskoj 2017-2018. godini na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Konkurs za upis u akademsku 2017-2018. godinu biće objavljen tokom juna na veb-stranici Univerziteta /www.ues.rs.ba/, kao i u dva dnevna lista.

Za upis na studijske programe prve godine prvog ciklusa studija mogu konkurisati kandidati koji imaju završeno četvorogodišnje srednjoškolsko obrazovanje u Republici Srpskoj i BiH ili ekvivalentno obrazovanje u inostranstvu.

Kandidati koji konkurišu za upis polažu prijemni ispit ili ispit za provjeru sklonosti i sposobnosti.

"Kako bi pomogli kandidatima da na prijemnom ispitu ostvare što bolje rezultate, neki od fakulteta i akademija našeg Univerziteta organizovali su pripremnu nastavu i izdali informatore koji su dostupni u studentskoj službi ili na sajtu fakulteta", poručuju iz Univerziteta.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu prva je javna akreditovana visokoškolska ustanova u BiH, a 2018. godine ući će u proces reakreditacije.

Nastavu na integrisanom Univerzitetu u Istočnom Sarajevu danas pohađa oko 13.000 studenata u 10 gradova, gdje je smješteno 17 organizacionih jedinica Univerziteta.

Univerzitet ima 56 studijskih programa na prvom ciklusu studija, 47 na drugom ciklusu i osam na trećem ciklusu studija.

Znatna sredstva uložena su u modernizaciju laboratorija i IT opreme, naročito u sedam naučno-istraživačkih centara Univerziteta u Istočnom Sarajevu, čime je omogućena praktična primjena znanja.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, kao partner ili koordinator, aktivno je uključen u značajne projekte kao što su IPA, "Erazmus plus", "Horizont 2020", koji omogućavaju stručno usavršavanje akademske zajednice, razmjenu nastavnog osoblja i studenata, volontiranje ili rad u inostranstvu, saradnju sa privredom na komercijalizaciji inovativnih proizvoda ili usluga, te unapređenje infrastrukture.

Na polju međunarodne i međuuniverzitetske saradnje, univerzitet ima 55 potpisanih opštih sporazuma o saradnji sa visokoškolskim institucijama iz zemlje, regiona, Evrope i svijeta, kao i 119 posebnih sporazuma kojima je definisana saradnja organizacionih jedinica sa srodnim fakultetima, privrednim preduzećima, institutima i agencijama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije