Obrazovanje

Priznanje OEBS-a učenicima iz Jajca: 50.000 evra za glas protiv podjela

Priznanje OEBS-a učenicima iz Jajca: 50.000 evra za glas protiv podjela
Foto: Arhiva | Priznanje OEBS-a učenicima iz Jajca: 50.000 evra za glas protiv podjela

JAJCE - Borba za jedinstvo, toleranciju, slobodu i bolju edukaciju srednjoškolcima iz Jajca donijela je nagradu "Max van der Stoel" za ovu godinu, koju dodjeljuje visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine sa sjedištem u Hagu.

Nikolas Rimac, predstavnik nagrađene grupe mladih aktivista iz Jajca, kaže da je svjestan da je premija od 50.000 evra ogromna suma te da znaju šta će uraditi s njom.

"Investiraćemo ih u ime opstanka aktivizma i ostanka aktivista. Razlozi za tu nagradu su neprestan trud, rad i vođenje aktivističkih smjerova", rekao je Rimac za "Nezavisne".

On ističe da je prezadovoljan nagradom, ali da ovako nešto nisu očekivali.

Dodao je da je nagrada dodijeljena pod njihovim imenom grupe, kao nezavisnoj grupi aktivista koja predstavlja učenike Jajca.

Jajački učenici su tokom prethodnih godina protestovali protiv odluka Vlade Srednjobosanskog kantona da podijeli srednje škole u Jajcu te je pod velikim pritiskom javnosti, OEBS-a i stranih ambasada Ministarstvo obrazovanja ovog kantona spornu odluku povuklo sredinom 2017. godine, a učenici i dalje idu zajedno u školu.

Ivica Jukanović, bivši učenik Srednje strukovne škole "Jajce" i jedan od pokretača aktivista, rekao je da mu je drago jer nagrada ide u školu, ali da ga je OEBS iznenadio svojom odlukom.

"Razlog je naša pobjeda i borba za dobro, nagrada će dobro doći školi za obnovu, tako da će djeci biti lakše i imaće ljepšu školu", rekao je Jukanović.

Elma Kadić, službenica za odnose s javnošću Misije OEBS-a u BiH, rekla je da je žiri jednoglasno odlučio da ovogodišnju nagradu dodijeli učenicima iz Jajca, koje predstavlja Savjet učenika Srednje strukovne škole "Jajce".

"Građani BiH treba da budu ponosni na ove učenike, koji su digli svoj glas protiv podjela, zahtijevajući kvalitetno obrazovanje zasnovano na inkluzivnosti i nediskriminaciji", rekla je Kadićeva za "Nezavisne" i dodala da su predstavnici Savjeta učenika pozvani da 9. novembra ove godine prime nagradu, koju će im uručiti ministar spoljnih poslova Holandije na ceremoniji u Hagu.

U pismo koje je potpisao Lamberto Zanier, visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine, kaže se da je žiri nagradu odlučio dodijeliti srednjoškolcima iz Jajca na osnovu njihove izuzetne smjelosti i poticajnog aktivizma, koji je doveo do sprečavanja dalje podjele u školama u Jajcu, kao i širom zemlje.

U obrazloženju stoji da je žiri jednoglasno odlučio da nagradi ove učenike, koje je predstavljao Savjet učenika Srednje strukovne škole "Jajce", jer su prepoznali istrajnost i moralni poduhvat ovih hrabrih učenika.

Ministarstvo spoljnih poslova Holandije u čast holandskog državnika i prvog visokog komesara za nacionalne manjine Maksa van der Stoela uspostavilo je nagradu s njegovim imenom 2001. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije