Obrazovanje

Problemi širom RS: Hladnoća zatvorila škole i skratila časove

Problemi širom RS: Hladnoća zatvorila škole i skratila časove
Problemi širom RS: Hladnoća zatvorila škole i skratila časove

BANJALUKA, BILEĆA, DERVENTA - Nastava u drugom polugodištu u školskoj 2016/17. godini trebalo je juče da počne u osnovnim i srednjim školama širom RS. Ipak, zbog problema izazvanih niskim temperaturama, u nekim školama časovi su bili skraćeni, dok je u pojedinim početak nastave odgođen.

Naime, nastava za učenike Stručne i tehničke škole i Srednjoškolskog centra "Mihajlo Pupin" u Derventi juče nije počela jer nije bilo grijanja.

Branka Jović, direktor Stručne i tehničke škole, potvrdila je da su učenici vraćeni kućama.

"Naša škola i Srednjoškolski centar imaju zajedničko centralno grijanje. Zbog pucanja cijevi učenici su vraćeni kućama, a nakon što kvar bude otklonjen biće obaviješteni o početku nastave", rekla je Jovićeva.

Nastava će zbog problema sa grijanjem nešto kasnije početi i u područnom odjeljenju OŠ "Desanka Maksimović" u Čelopeku u Zvorniku.

Čas 30 minuta: Zbog problema sa grijanjem u pojedinim banjalučkim školama časovi su juče bili skraćeni na 30 minuta, a đaci su u klupama sjedili u jaknama na temperaturama koje su bile daleko od optimalne.

Kristina Mrđa, direktor Aktiva srednjih škola regije Banjaluka, kazala je da probleme sa grijanjem imaju Građevinska škola, Ugostiteljskotrgovinskoturistička škola, Škola učenika u privredi, te Ekonomska škola i Gimnazija.

U Aktivu direktora osnovnih škola rečeno je da probleme sa grijanjem imaju škole "Đura Jakšić" u Šargovcu, "Vuk Karadžić" u Boriku i "Jovan Cvijić" u Kočićevom vijencu.

"Postoji grijanje, ali zbog konstantnog minusa i loše stolarije morali smo skratiti časove na 30 minuta. Jutarnja temperatura u učionicama iznosila je 14 stepeni Celzijusovih", rekao je Ljuban Bajić, direktor Građevinske škole.

Dodao je da prekid nastave nije u planu.

Dotrajala kotlovnica: U Srednjoškolskom centru "Golub Kureš" u Bileći nastava je prvog radnog dana drugog polugodišta počela otežano zbog havarije na vodovodnoj mreži, usljed koje u objektu nije bilo vode, a i grijanje je bilo jako slabo.

Pojedini nastavnici bili su prinuđeni da zbog hladnoće prekinu nastavu, a direktorica Zdravka Milićević kazala je da se nastava odvija otežano.

"Grijanje je jako slabo, a učenici u učionicama sjede u jaknama i kaputima jer odavno imamo veliki problem sa kotlovnicom zbog dotrajalosti, s obzirom na to da je izgrađena sedamdesetih godina prošlog vijeka", istakla je Milićevićeva.

Putevi neprohodni: S druge strane, učenici Područnog odjeljenja u Gornjoj Kamenici u Zvorniku, koje je u sastavu OŠ "Jovan Cvijić" iz Drinjače, juče ujutro nisu došli na nastavu jer su lokalni putevi bili neprohodni, potvrdio je direktor ove škole Goran Radulović.

Problema sa prevozom đaka bilo je juče i u Novom Gradu jer autobus nije saobraćao na relaciji za Tablu u potkozarskom dijelu opštine, dok su u Podgrmeču skraćene autobuske linije za Bušević do "Kop centra" u Blatni i za Kršlje do Mihajlica.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS saopšteno je da se nastava izvodi u većini osnovnih i srednjih škola, te da je Ministarstvo dalo saglasnost da se u školama u kojima ne postoje uslovi za nesmetano odvijanje vaspitnoobrazovnog procesa odgodi početak nastave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije