Obrazovanje

Problemi u četvrtom paviljonu SC "Nikola Tesla": U dvokrevetne sobe uguravaju treći krevet

Problemi u četvrtom paviljonu SC "Nikola Tesla": U dvokrevetne sobe uguravaju treći krevet
Foto: Vladimir Stojaković | Problemi u četvrtom paviljonu SC "Nikola Tesla": U dvokrevetne sobe uguravaju treći krevet

BANJALUKA - Iako je novi četvrti paviljon Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci namijenjen najboljim studentima i prošle godine nije bio pun, ove godine navala je tolika da se ubacuje i treći krevet u sobe iako su prvobitno planirane samo za dvoje, tvrde stanari.

Iako još nije zvanično završena procedura smještaja, za koju će zbog velike gužve najvjerovatnije biti produžen rok, kako je za "Nezavisne" potvrdila grupa stanara, u većinu soba ubačeni su dodatni kreveti, iako je soba prilagođena za dvije osobe, a smještaj je skuplji u odnosu na preostala tri paviljona, koji imaju tri ili četiri kreveta.

"Svi mi koji smo konkurisali za četvrti paviljon uradili smo to zato što znamo da po višoj cijeni imamo samo jednog cimera i bolje uslove, međutim, niko nas ništa nije pitao već su na naš sprat počeli ubacivati po još jedan krevet, a cijenu su kao umanjili za desetak KM, što je van svake pameti", ispričali su nam neki studenti koji stanuju na trećem spratu.

Ove godine, prema riječima jednog stanara, prednost nad najboljim studentima imali su oni koji su lani živjeli u ovom paviljonu, bez obzira na prosjek.

Iako u Službi smještaja tvrde da najbolji studenti imaju prednost, te da master studenti mogu birati u koji će paviljon, za Stefana Fešiša s prosjekom 9,63 na Poljoprivrednom fakultetu, u ovom paviljonu nije bilo mjesta, iako je prvobitno dobio smještaj.

"Njihovo obrazloženje je bilo da master studenti ne mogu u četvrti paviljon, iako sam čuo da ih ima tamo. Slali su me od jednog do drugog i na kraju su mi dali treći paviljon", rekao je Fešiš.

Studenti kažu da su im bez pristanka na drugi i treći sprat već ubacili po treći krevet.

"Ja plaćam 75 KM i nisam dozvolio da mi za 10 KM manje ubace treći krevet u sobu jer sobe zaista nisu za tri studenta. Odustali su, ali ne znam hoće li to ostati tako jer još nije zvanično završen smještaj", rekao je jedna stanar.

Ljubiša Karlica, predsjednik Skupštine studenata Centra "Nikola Tesla", potvrdio je da se treći krevet ubacuje da bi se ispoštovali svi studenti koji su konkurisali plus oni koji su smještaj dobili prošle godine.

"Cijena se s trećim krevetom smanji na 65 KM i mora biti saglasnost dva cimera, mada je tačno da se negdje ubacuje i bez saglasnosti cimera da bi se što više studenata smjestilo", izjavio je za "Nezavisne" Karlica.

Ističe da su studenti koji su prošle godine bili u ovom paviljonu dobili mogućnost da tu ostanu jer su već dali 1.000 KM, za razliku od onih koji su prošle godine odbili ovaj smještaj.

"Mi smo njih 130 i ove godine ostavili, 100 novih najboljih studenata smo smjestili plus 56 brucoša", rekao je Karlica.

Ni u Studentskom parlamentu niti u Uniji studenta RS nisu upoznati s problemima studenata iz četvrtog paviljona jer su, kako kažu, "imali druge probleme", a ovom problematikom bavi se Skupština studenata.

Iako smo juče više puta pokušali stupiti u kontakt sa Zoranom Babićem, direktorom Studentskog centra "Nikola Tesla", on se  nije javio na telefon, jer je, kako su naglasili u domu, bio na sastancima.

Cijene smještaja

U tri paviljona 10-35 KM

Četvrti paviljon 65-75 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije