Obrazovanje

Produžen rok za prijavu doktorskih disertacija

Produžen rok za prijavu doktorskih disertacija
Produžen rok za prijavu doktorskih disertacija

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, čime se studentima koji su upisali diplomski i postdiplpomski studij prema odredbama Zakona o univerzitetu produžava mogućnost studiranja za još jednu akademsku godinu po nastavnom planu i programu koji je važio kada su se upisivali.

S obzirom na to da značajan broj studenata neće uspjeti da ispuni sve obaveze po starim nastavnim planovima i programima i okonča diplomski i postdiplomski studij do kraja akademske 2014/2015. godine, kako je propisano odredbom člana 148. stav 1. Zakona o visokom obrazovanju, oni bi time bili dovedeni u veoma težak položaj, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Produžen je i rok za prijavu doktorskih disertacija i sticanje naučnog zvanja doktora nauka. 

"Studentima koji studiraju po Bolonjskom principu daje se mogućnost upisa u narednu godinu u akademskoj 2015/2016. godini sa pravom prenosa najviše 15 ECTS bodova, bez obzira na to koliko je predmeta iskazano brojem bodova koji se prenose ili najviše dva predmeta, bez obzira na to sa koliko ECTS bodova su iskazani ti predmeti", navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske utvrdila je i Prijedlog zakona o stočarstvu, kojim se uređuju način držanja i zoohigijenski uslovi uzgoja životinja, zatim način donošenja i provođenja uzgojno selekcijskog programa, te očuvanje genetičke varijabilnosti, konzervacije i korištenja genetičkih resursa gajenih životinja.

"Ovim prijedlogom zakona utvrđuju se i uzgoj i selekcija kvalitetno-priplodne stoke, promet gajenih životinja i genetskog materijala, te prava i obaveze subjekata u stočarstvu", navodi se u saopštenju.

Prijedlogom zakona se utvrđuje označavanje životinja, zatim vođenje evidencija označenih životinja, uzgajivača i kvalitetno priplodnih životinja, te osposobljavanje i istraživački rad u oblasti stočarstva, kvalitativna i kvantitativna ocjena proizvoda životinjskog porijekla, ali i nadzor nad provođenjem ovog zakona i druga pitanja važna za razvoj i unapređenje stočarstva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije