Obrazovanje

Prosječno dvadesetak izostanaka po đaku

Prosječno dvadesetak izostanaka po đaku
Prosječno dvadesetak izostanaka po đaku

Veliki broj izostanaka, ali i neopravdanih časova zabilježen je u prvom polugodištu u banjalučkim srednjim školama, a učenici su najčešće izostajali zbog bolesti ili zbog toga što su đaci putnici, mada je bilo i slučajeva da neki izbjegavaju kontrolne radove.

Vesna Račić, socijalni radnik u Ekonomskoj školi, istakla je da je od ukupno upisanih 947 učenika u prvom polugodištu zabilježeno 25.924 izostanka, od čega su učenici opravdali 23.789 izostanka, dok za njih 2.135 nisu imali valjano opravdanje.

"U prosjeku svaki učenik je izostao 26 časova, pored sportskih provreda, učenici su najviše izostajali zbog bolesti", navela je Račićeva.

Nada Vulić, direktorka Ekonomske škole, istakla je da posljednjih osam godine stručna služba radi na kontinuiranom smanjenju neopravdanih časove u ovoj obrazovnoj ustanovi.

U Gimnaziji u prvom polugodištu bilo je 38.175 izostanaka, od čega je 36.175 bilo opravdanih, a 2.000 neopravdanih, potvrdio je Zoran Pejašinović, direktor Gimnazije.

Od 480 učenika, koliko ima Građevinska škola, bilo je 15.114 izostanaka, što je u prosjeku iznosilo 31 izostanak po učeniku.

"Vodimo računa o našim učenicima, a u toku prvog polugodišta 2015/2016. bili smo primorani da nekim učenicima podijelimo ukore. Nije bilo nekih gorih slučajeva poput eventualnog izbacivanja učenika iz škole", kazao je Ljuban Bajić, direktor Građevinske škole.

Olgica Čikić, psiholog u Građevinskoj školi, potvrdila je da su učenici trećih i četvrtih razreda najviše izostajali, a kao glavni razlozi za izostanke navođene su bolesti, krsne slave i slično. Jedan broj izostanaka odnosio se na đake putnike.

"Ukupno 13.937 izostanaka bilo je opravdanih, dok je 1.177 bilo neopravdanih", dodala je Čikićeva.

Medicinska škola zabilježila je 19.252 izostanaka, što je, kako kažu nadležni iz ove škole, manji broj u odnosu na isti period prošle školske godine.

Dragica Tubić, pedagog u Medicinksoj školi, navela je da je prosjek izostanaka po učeniku 18 časova.

Dragoljub Vuković, direktor Škole učenika u privredi, kaže da su najveći broj izostanaak u ovoj školi imali đaci koji putuju, a koji čine oko 60 odsto od ukupnog broja učenika.

"Naša škola ima ukupno 587 učenika, a u toku prvog polugodišta načinjeno je 18.700 izostanaka. Učenici su opravdali ukupno 16.113 časova, dok je njih 2.587 bilo neopravdano", naveo je Vuković.

Tehnološka škola ima 734 učenika, a bilo je ukupno 24.854 iznostanaka, od toga 23.073 opravdana, dok je 1.781 bio neopravdan.

Jelena Cvjetić, psiholog u Tehnološkoj školi, kaže da je najveći broj izostanaka zabilježen zbog različitih bolesti, ali i zbog nedolaska učenika u škole na dane kada su kontrolni radovi. Takođe, u ovoj školi imaju oko 60 odsto učenika koji putuju peko četiri kilometra.

"Nismo imali izbacivanja učenika iz škole. U toku drugog polugodišta zabilježili smo jedan slučaj gdje je učenik napustio školu, jer se sa roditeljima preselio u inostranstvo", neveo je Vojislav Popović, direktor Elektrotehničke škole "Nikola Tesla".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije