Obrazovanje

Prosvjetari: Školujemo đake za inostranstvo

Prosvjetari: Školujemo đake za inostranstvo
Prosvjetari: Školujemo đake za inostranstvo

TUZLA - Nekoliko stotina prosvjetnih radnika s područja Tuzlaskog kantona okupilo se danas ispred sjedišta izvršne vlasti tražeći da se van snage stavi odluka o promjeni plana upisa učenika u srednje škole, koja bi mogla da dovede do gašenja mnogih škola, a veliki broj kadrova da ostavi na ulici.

Vlada TK donijela je odluku o upisu čak 12 novih odjeljenja u Medicinskoj školi, sa maksimalnim brojem učenika. Sa druge strane, gimnazije i stručne škole neće moći da ispune plan upisa.

"Sporna odluka mora biti stavljena van snage, a Vlada TK mora povesti računa o ljudima koji će zbog manjeg broja učenika u srednjim školama postati tehnološki višak. Ovom odlukom se faktički većina srednjoškolaca 'gura' pod krov jedne škole, a ako se ona ne stavi van snage, imat ćemo veliki broj tehniloškog viška", pojašnjava Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja, dodajući da će Medicinska škola raditi u tri smjene i da će biti nemoguće organizovati nastavu, dok će neke škole biti prazne.

"Za nekoliko godina nećemo imati zanatlija, ekonomista, građevinara... jer će svi ići u Medicinsku školu, odnosno školovat ćemo ih za odlazak u inostranstvo", navodi Terzić.

Amela Isanović, profesorica, kazala je da se radi o problemu roditelja, države i nacionalnog identiteta, jer niko ne provjerava gdje su ti medicinari, koliko ih je nezaposleno i koliko drugih kadrova zaista trebamo. Dodala je da je obrazovni kvalitet u Medicinskoj školi na niskom nivou.

Jasna Hadžiselimović, direktorica Srednje medicinske škole u Tuzli, negira upitnost kvaliteta nastavnog procesa.

"Iako se spinuje da kvalitet nastave pada, ističem da imamo dobar nastavni kadar. Spinuje se da je loša praktična nastava, a nju realizuju stručnjaci u javnim ustanovama poput Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, u Domu zdravlja Tuzla, Domu penzionera, obdaništima i slično. Istina je da imamo nedostatak prostora te se nastava, osim u centralnoj školi, odvija u učionicama još dvije osnovne škole, ali o kvaliteti obrazovanja naših učenika svjedoče prve nagrade sa brojnih sportskih, kulturnih i naučnih takmičenja, što se može provjeriti. Postoje jasni parametri o kvalitetu nastave i tvrdim da u ovoj školi on nije upitan", kazala je Hadžiselimovićeva.

Cilj većine maturanata srednjih medicinskih škola sa područja ovog kantona je naučiti njemački jezik, te potražiti zaposlenje u Njemačkoj ili Austriji. Slaveći posljednji dan svog srednjoškolskog obrazovanja, maturanti Srednje medicinske škole iz Tuzle nedavno su šetali gradom odjeveni u majice sa natpisom "Čeznemo za njemačkim tutama i pelenama..."

Nakon okupljanja prosvjetnih radnika, Vlada TK organizovala je vanrednu sjednicu, ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih novina" zasjedanje nije bilo završeno. Prosvjetni radnici su ispred Vlade TK čekali epilog vanredne sjednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije