Obrazovanje

Prosvjetari dobijaju jubilarne nagrade

Prosvjetari dobijaju jubilarne nagrade
Prosvjetari dobijaju jubilarne nagrade

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Repubike Srpske izmirilo je do sada sve obaveze iz Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u ovim oblastima zaključno sa 2013. godinom, dok će zaostala dugovanja za jubilarne naknade u iznosu od oko 500.000 KM biti isplaćena u narednom periodu.

Zakonske procedure isplate zaostalih dugovanja posredstvom Agencije za mirno rješavanje sporova Republike Srpske su u toku, a s obzirom da je riječ o pravima iz radnog odnosa, direktori škola su potpisali sporazume sa Agencijom o izmirenju dugovanja zaposlenima.

U slučaju neizmirenja obaveza do roka određenog sporazumom, Agencija će u propisanom postupku obezbijediti zaposlenima isplatu dugovanja po osnovu jubilarnih nagrada, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministarstvo prosvjete i kulture, u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom, isplaćuje otpremnine, sredstva za prevoz zaposlenih, naknade za rođenje djeteta, naknade za smrt člana uže porodice i jubilarne nagrade za 30 godina staža.

U Ministarstvu navode da prioritetno isplaćuju prevoz zaposlenima i otpremnine prilikom penzionisanja, dok se ostale naknade isplaćuju u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu, i to na stavci naknade troškova za zaposlene.

S obzirom na samu prirodu nekih od naknada, kao što je rođenje djeteta ili smrt člana uže porodice, nije moguće predvidjeti unaprijed iznos sredstava za ove namjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije