Obrazovanje

Prosvjetari traže naknade za prevoz

Prosvjetari traže naknade za prevoz
Prosvjetari traže naknade za prevoz

BANJALUKA - Članovi Regionalnog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture regije Banjaluka ukazali su danas na sjednici na problem neisplaćenih naknada za prevoz, na koje imaju pravo svi radnici koji putuju preko četiri kilometra, te naknada predsjednicima sindikalnih organizacija, koje nisu isplaćene od 15. maja, kada je isplaćena posljednja tranša za februar.

"Duguju nam naknade za četiri mjeseca. Uvijek je isplata bila oko petog u mjesecu, mi ćemo čekati i do narodnog petog, jer postoje neka obećanja, u suprotnom ćemo morati preduzeti sindikalne mjere", izjavio je Siniša Radanović, predsjednik ovog sindikata.

Sindikalisti su razgovorali o racionalnosti školske mreže, jer, kako navode, određenom broju područnih škola prijeti zatvaranje, te će samim tim i dio nastavnog kadra djelimično ili potpuno ostati bez radne norme.

"Na nivou RS otprilike oko 500 radnika može ostati bez posla, a što se tiče Banjaluke, još nije donesena odluka koje će škole tačno biti zatvorene. Imamo saznanja da će škola u Pervanu umjesto devetogodišnje od sada biti petogodišnja, te će nastavnici srpskog jezika, matematike ostati potpuno bez posla, a nastavnici istorije, geografije i nekih drugih predmeta ostaće bez polovine časova", rekao je Radanović.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kažu da je Komisija za utvrđivanje činjeničnog stanja i ispitivanje opravdanosti postojanja centralnih škola uradila izvještaj s prijedlogom racionalizacije, koji će razmatrati Vlada RS, te da u procesu optimizacije školske mreže niko neće ostati bez posla. Učenicima čije škole budu zatvorene biće obezbijeđen prevoz do najbliže škole, dok će sva pitanja u vezi s eventualnom nadopunom norme biti rješavana na nivou aktiva direktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije