Obrazovanje

Prosvjetari u TK ne daju plate

Prosvjetari u TK ne daju plate
Prosvjetari u TK ne daju plate

TUZLA - Prosvjetari u TK u osnovnim i srednjim školama danas su održali polusati štrajk upozorenja. Razlog tome je najavljeno smanjivanje plata do 5% zbog deficita budžeta TK.

Sindikati uposlenika osnovnih i srednjih škola smatraju da Kantonalna vlada "radi jednostrano i ne pristaje na socijalni dijalog". Problem predstavlja i činjenica da kolektivni ugovori prestaju važiti 18. decembra, a prosvjetari smatraju da tada prestaju važiti sva njihova prava.

"Vlada igra na kartu prestanka važenja kolektivnih ugovora kojima je ugovorena cijena našeg rada, naknade, otpremnine, nagrade... Parlament Federacije BiH donosi Zakon o radu, a zaključivanje kolektivnih ugovora vrše kantonalne vlade", izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja TK.

On nalašava da se Sindikat Vladi TK obraćao već nekoliko puta, ali ih ona ignoriše.

"Opcije koje je vlada ponudila nisu prihvatljive", smatra Mirzet Pozderović iz Sindikata osnovnog obrazovanja TK. On ističe da su sindikatu ponuđene četiri varijante ali da sve na neki način obuhvataju smanjenje ili ukidanje naknada uz dodatno smanjenje plaća.

"Pokazatelji iz trezora su da su plaće u osnovnom obrazovanju ispod prosjeka i ispod tog minimuma mi ne možemo ići", kazao je Pozderović i podsjetio da se od 2008. nije išlo u proces usklađivanja osnovice sa troškovima života, koji su rasli.

Ukoliko Vlada ne pristane na pregovore, iz Sindikata osnovnog srednjoškolskog obrazovanja najavljuju štrajk 5.500 prosvjetara.

Vlada TK nakon rezanja plata državnim službenicima, najavila je smanjenje plata i budžetskim korisnicima, kojih ima oko 10.000 u kantonu, za 5%. Na njihovim platama bi se uštedilo 10 miliona maraka godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije