Obrazovanje

Prosvjetna inspekcija ne može da smjenjuje rektora

Prosvjetna inspekcija ne može da smjenjuje rektora
Prosvjetna inspekcija ne može da smjenjuje rektora

BANJALUKA - Republička prosvjetna inspekcija nije ovlaštena za smjenu rektora Univerziteta, jer je Senat Univerziteta organ koji bira rektora i jedini je ovlašten da istog postavlja i razrješava dužnosti, rečeno je "Nezavisnim" u toj inspekciji.

Dodaju da u skladu sa navedenim inspekcija nije naložola smjenu rektora Univerziteta u Banjaluci.

"Inspekcijska kontrola izvršena je na osnovu pisane predstavke koja se odnosila na organizaciju i rad Senata Univerziteta koji je između ostalih odluka, donio i odluku o izboru rektora, a primjedba se konkretno odnosila na pravo učešća predstavnika Visoke škole unutrašnjih poslova u radu Senata, kao i na broj i sastav studenata koji učestvuju u radu Senata", ističu u inspekciji.

Dodaju da je Zakonom o visokom obrazovanju je predviđeno da Visoka škola unutrašnjih poslova može biti u sastavu Univerziteta, te da će se međusobna prava i obaveze Univerziteta i Visoke škole definisati posebnim ugovorima, a što je i učinjeno putem ugovora koji su međusobno potpisali rektor Univerziteta, ministar prosvjete i kulture i ministar unutrašnjih poslova.

"Ono što je prouzrokovalo nejasnoće jeste određena nedorečenost u samom Statutu Univerziteta kojim je Visokoj školi unutrašnjih poslova u članu 3. priznat status pridruženog člana Senata, ali nije jasno precizirao na koji način i u kojem obimu predstavnik Visoke škole može učestvovati u radu Senata", rekli su inspekciji.

Iako ova dilema u dosadašnjem radu Senata u proteklim godinama nije stvarala veće poteškoće, činjenica je, kažu u inspekciji, da postoje nedorečenosti koje se moraju otkloniti na način da se interna akta međusobno usklade, kako bi Senat mogao bez nedoumica i različitih tumačenja nesmetano obavljati svoje poslove.

"S tim u vezi prosvjetni inspektor je naložio da se prije svega Senat konstituiše u skladu sa Statutom, a u kojem je prethodno potrebno precizirati ulogu predstavnika Visoke škola unutrašnjih poslova. Rješenje inspektora još uvijek nije konačno i pravosnažno, jer je Univerzitet u Banjaluci iskoristio zakonsko pravo na ulaganje žalbe koja će biti razmatrana u daljem prvostepenom postupku, a u zavisnosti od ishoda istog i u drugostepenom postupku", naglasili su u inspekciji i dodali da kada je riječ o inspektoru koji je vršio nadzor, napominju da je Inspektorat Republike Srpske republički organ koji je ovlašten da vrši nadzor na teritoriji cijele Srpske, te u tom smislu ne postoje zakonska ograničenja da inspektor iz jednog područnog odjeljenja vrši nadzor u drugom dijelu Republike, posebno uobzirujući da prosvjetna inspekcija ima svega devet inspektora koji nadzorom obuhvataju sve vaspitno-obrazovne ustanove u RS.

Podsjećamo, Univerzitet u Banjaluci juče je saopštio da će podnijeti žalbu na rješenje republičkog prosvjetnog inspektora koji je naložio ovom univerzitetu da ponovi izbor rektora, nakon žalbe Vitomira Popovića da taj postupak nije izvršen u skladu sa Statutom te obrazovne ustanova.

Univerzitet će žalbu podnijeti zato što je "netačno utvrđeno činjenično stanje", a sumnjaju i u regularnost inspekcijskog nadzora.

"Na osnovu čega republički prosvjetni inspektor iz Doboja provjerava zakonitost upravnih akata Senata Univerziteta u Banjaluci, koji su konačni, pravosnažni i izvršni, čime se u potpunosti derogira ustavno načelo pravne sigurnosti, kao temeljno načelo uređene pravne države", navodi se u saopštenju Univerziteta u Banjaluci.

Iz te obrazovne ustanove pitaju i zašto prije četiri godine niko nije sporio zakonitost izbora rektora na ovom univerzitetu.

Iz banjalučkog Univerziteta poručuju da će odlučno braniti svoja prava od nezakonitog postupanja prosvjetnih inspektora, zlonamjernih pojedinaca i grupa koje u posljednjem periodu nanose ogromnu štetu ugledu te ustanove.

"Napominjemo da nijedan profesor Univerziteta u Banjaluci nije iznad zakona, pa ni bivši dekan Vitomir Popović koji nije u mogućnosti da po Zakonu i Statutu obavlja treći mandat dekana Pravnog fakulteta", saopšteno je iz banjalučkog Univerziteta.

Iz ove ustanove dodaju da republički prosvjetni inspektor iz Doboja dovodi u pitanje i sam proces nastave, legalnost diploma, izbore u zvanje i ostale akte koje je Senat Univerziteta u ovom kapacitetu donosio u posljednjih osam godina.

Iz Univerziteta pozivaju Vladu Srpske da stane u odbranu najvećeg i najvažnijeg univerziteta u Srpskoj.

U žalbi Vitomira Popovića nadležnoj inspekciji navodi se da postupak izbora rektora Univerziteta u Banjaluci nije izvršen u skladu sa Statutom Univerziteta, zbog čega je Republička prosvjetna inspekcija izvršila inspekciju na osnovu koje je Univerzitetu u Banjaluci naloženo da konstituiše novi saziv Senata i ponovi izbor rektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije