Obrazovanje

Prosvjetni radnici iz FBiH održali štrajk upozorenja

Prosvjetni radnici iz FBiH održali štrajk upozorenja
Prosvjetni radnici iz FBiH održali štrajk upozorenja

SARAJEVO - Prosvjetni radnici iz FBiH održali su danas polusatni generalni štrajk upozorenja jer sa vladama kantona i FBIH još nisu počeli pregovori o granskim kolektivnim ugovorima za oblast obrazovanja.

Izuzetak je Kanton Sarajevo, gdje su danas ove aktivnosti počele, ali su prosvjetari iz ovog kantona solidarisali sa kolegama iz drugih krajeva FBIH.

Kako je istaknuto na pres konferenciji povodom štrajka upozorenja 22.000 prosvjetara, jedan od razloga za ovaj način iskazivanja nezadovoljstva je i umanjenje osnovice za obračun plata prosvjetnim radnicima Unsko-sanskog kantona sa 315 na 305 KM.

"Pri tome, ovo umanjenje je Vlada USK učinila jednostrano, bez socijalnog dijaloga, i još retroaktivno pa se odnosi na plate od oktobra. Umanjenje je za period do decembra i za 2016. godinu", kazao je Dževad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja BiH.

Naglasio je da su sindikati obrazovanja izvršili sve pripreme za početak pregovora o granskim kolektivnim ugovorima, ali su se vlade oglušile.

"Upravo danas ističe rok da se kolektivni ugovori usaglase sa Zakonom o radu FBIH. Ukoliko se ovako nastavi, ovo će biti samo prva naša akcija. Idući su protesti, a moguće i generalni štrajk", upozorio je Hadžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije