Obrazovanje

Računovodstvo na savremen način

Računovodstvo na savremen način
Računovodstvo na savremen način

Učenici Ekonomske škole iz Banjaluke, zahvaljujući projektu "Nove vještine za nove poslove", koji je osmišljen i realizovan uz pomoć profesora i privrednih partnera "Ntel Consulting" i "Inova informatički inženjering", prvi put imaju mogućnost da knjigovodstvene i finansijskoadministrativne poslove obavljaju u savremenom računovodstvenom programu, kao i da teorijska znanja iz oblasti računovodstva primijene i prodube u praksi.

Osim što su doprinijeli poboljšavanju i kvalitetnijem izvođenju praktične nastave, đaci i profesori su s ovim projektom proglašeni pobjednicima finalnog takmičenja "Coach Teachers  Train Students" u Sarajevu, a njihov rad za izvođenje praktične nastave postao je najbolji školski projekat.

Među sedam najboljih projektnih ideja u BiH

"Naš rad ujedno je bio odabran među sedam najboljih projektnih ideja u BiH, čiju su realizaciju finansirali 'The Rotary Foundation' i 'Kultur Kontakt Austria'. Za samo takmičenje bilo je prijavljeno 15 ekonomskih i ugostiteljskih škola iz BiH, a na finalnoj prezentaciji realizovanih projekata samo njih sedam imalo je čast da uđe u finale", kazala je za "Nezavisne" Nataša Milijašević, profesorica ekonomske grupe predmeta.

Cilj takmičenja bio je da učenici i nastavnici u saradnji s partnerima iz privrede svojim školskim projektom iz oblasti ekonomije, turizma ili ugostiteljstva daju konkretan doprinos jačanju saradnje s privredom, kao i da doprinesu unapređenju samostalnog rada učenika i promociji škole.

Projekat je počeo u maju prošle godine, a bio je namijenjen učenicima završnih razreda.

Čast da donesu pobjedu svojoj školi u finalu takmičenja pripala je najboljim polaznicima projekta "Nove vještine za nove poslove" Dajani Vojin i Milici Stanivuković.

"U našem projektu učestvovalo je 28 učenika četvrtih razreda, a nama dvjema je pripala čast da rad prezentujemo u Sarajevu. Nije bilo nimalo lako. Bila je jaka konkurencija drugih škola. To je na kraju bilo jedno divno iskustvo, a stekli smo i novo znanje, upoznali smo neke nove ljude, koji su nas uveli u novi svijet, a ujedno smo i prva generacija učenika koji praktičnu nastavu izvode na savremen način", pričaju ove dvije učenice.

U okviru praktične nastave učenici Ekonomske škole nemaju mogućnosti da kontinuirano idu u preduzeća i izvode praksu, kao i da vide kako se to u stvarnosti dešava.

Simulirnje poslovanje realnih preduzeća

U školi se simulira poslovanje realnih preduzeća, a uprava se trudi da pronađe partnere iz privrede koji će pomoći sa dokumentacijom, stručnom pomoći i načinom rad.

"U saradnji s privrednim partnerima 'Ntel Consultingom' i 'Inova informatičkim inženjeringom' osmislili smo projekat 'Nove vještine za nove poslove', koji se odnosi na uvođenje knjigovodstvenog programa u nastavu u okviru predmeta knjigovodstvo i praktična nastava. Računovodstveni dio posla koji se obavlja u stvarnosti u preduzećim radi se u savremenim programima već godinama. Ovim projektom uveli smo taj program u nastavu i sada je izvodimo na savremeniji i kvalitetniji način", rekla je Milijaševićeva.

Ovaj savremeni način izvođenja praktične nastave u budućnosti će biti od velike koristi i novim generacijama učenika.

"Velika konkurencija truda za rad"

Druge škole su se bazirale na marketing , mi smo svoje predstavljanje prikazali na najjednostavniji način sve drugo se baziralo na marketing ,mi imali zadatak da prikažemo praktičnu nastavu u okviru Ekonomske škole,taj rezultat nam je bio važan

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije