Obrazovanje

Rajčević: Identifikovati potrebne studijske programe

Rajčević: Identifikovati potrebne studijske programe
Foto: Srna | Rajčević: Identifikovati potrebne studijske programe

BANJALUKA - Sve projekcije ukazuju da ćemo imati manji broj studenata na upisu jer intenzivna demografska recesija, koja je prisutna nekoliko zadnjih godina, inicira smanjen broj učenika u osnovnim i srednjim školama, pa tako i na univerzitetu, rekao je danas Draško Marinković, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Danas je održana sjednica proširenog Kolegijuma i Senata Univerziteta u Banjaluci na kojoj se govorilo o upisnoj politici Univerziteta.

"Maksimum upisanih studenata u RS imali smo prije desetak godina, i bilo ih je oko 40.000, a sada je taj broj ispod 30.000. Broj osnovaca nam je manji za 30 odsto, broj srednjoškolaca se smanjuje za 20 procenata, a broj studenata za 30 odsto", pojasnio je Marinković.

Istakao je da je demografski faktor zadnjih nekoliko godina poražavajući, te ukazuje na intenzivno smanjenje broja populacije.

"Ako pogledamo na statističke podatke zadnjih četiri-pet godina, vidjećemo da se stopa prirodnog priraštaja smanjila pet odsto, a ako tome dodamo i emigracione procese, sigurno da je u zadnjih pet godina 50.000 stanovnika manje", upozorio je Marinković.

Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci, kazao je da se intenzivno sprovode aktivnosti na analizi ostvarenog upisa i zainteresovanosti za pojedine studijske programe.

"Neki od studijskih programa, još od prošlog upisa, dakle upisa u akademsku 2018/19 godinu, neće biti izvođeni, odnosno studentima je ponuđena opcija da upišu odgovarajuće studijske programe za koje vlada veći interes", kazao je Gajanin, te dodao da su takve aktivnosti preduzete na nekoliko fakulteta.

Naveo je da je u prethodnom periodu izvršena modernizacija pojedinih studijskih programa, te da je na velikom broju fakulteta proces relicenciranja i modernizacije studijskih programa već u toku.

"Jedan od zaključaka Senata i proširenog Kolegijuma je bio da se na neki način smanji broj studijskih programa i načini prioritet onih programa za koje vlada veće interesovanje", rekao je Gajanin.

Rekao je da je u akademskoj 2018/19. upisano oko 2.100 studenata, na svim ciklusima na Univerzitetu u Banjaluci, te da se očekuje da i u akademskoj 2019/20. godini bude upisan isti broj studenata.

Niz je aktivnosti, kaže Gajanin, da se na neki način poveća i broj stranih studenata na Univerzitetu u Banjaluci, a neke od njih su licenciranje studijskih programa na engleskom jeziku.

Dodao je da Univerzitet u Banjaluci ne planira mijenjati cijenu školarine te da je na deficitarnim studijskim programima povećan broj studenata na budžetu.

Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, kazao je da je cilj sastanka da ministarstvo dobije pravu sliku o stanju na Univerzitetu.

"Na osnovu te slike biće izvršena racionalizacija studijskih programa, odnosno da sagledamo i sa potrebama tržišta rada koji su to studijski programi koji su potrebni RS u budućnosti", istakao je Rajčević.

Naglasio je da Ministarstvo neće dozvoliti da, kao takvi, egzistiraju studijski programi na kojima ima više nastavnog osoblja, a manjak studenata, jer to, kako kaže, RS stvara određen teret.

"To nužno ne znači da će to nastavno osoblje ostati bez posla, nego da će biti izvršena racionalizacija, a svakako ima prostora da se takve stvari unaprijede", smatra Rajčević.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije