Obrazovanje

Rajčević: Neprihvatljiv prenos nadležnosti na nivo BiH

Rajčević: Neprihvatljiv prenos nadležnosti na nivo BiH
Foto: N.N. | Rajčević: Neprihvatljiv prenos nadležnosti na nivo BiH

BANJALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je danas da Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH posredstvom svog direktora Envera Halilovića nastoji prenijeti ustavne nadležnosti entiteta u oblasti akreditovanja visokoškolskih ustanova na nivo BiH, što je za Srpsku neprihvatljivo.

Rajčević je upozorio da cijeli sistem visokog obrazovanja u BiH može ostati paralizovan ako se ne ispoštuje rok Delegacije EU u BiH da do 31. marta bude izvršeno reakreditovanje ovdašnjih visokoškolskih ustanova da bi bile upisane u državni registar /koji vodi Agencija na nivou BiH/.

On je objasnio da proces reakreditacije javnih visokoškolskih ustanova u Srpskoj nije ni započet zbog odbijanja Halilovića da razgovara.

Rajčević je, na konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon sjednice Vlade Srpske na kojoj je razmatrana i informacija o procesu akreditacije visokoškolskih ustanova u Srpskoj, apelovao da se izađe iz situacije u kojoj Halilović cijelu BiH stavlja u poziciju taoca, što je nedopustivo.

"Apelujem da Savjet ministara i Ministarstvo civilnih poslova BiH utiču na Halilovića da se problem prevaziđe kako bismo mogli da idemo dalje u proces reakreditacije svih visokoškolskih ustanova u BiH i kako ne bismo doveli u pitanje kompletan sistem visokog obrazovanja u BiH, a što bi dovelo do negativnih posljedica po studente", rekao je Rajčević.

On je dodao da bi rješenjem ovog problema diplome stečene na visokoškolskim ustanovama u cijeloj BiH postale međunarodno validne, te bi se nastavilo učešće javnih visokoškolskih ustanova u raznim međunarodnim projektima.

Rajčević je zaključio da nadležni moraju uticati na Halilovića u vezi sa rješavanjem ovog problema, ili da na tom planu izvrše određene kadrovske izmjene.

Direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske Biljana Vojvodić istakla je da Halilović pogrešno tumači nadležnosti u oblasti akreditovanja, smatrajući da to nije dio obrazovnog sistema i da, samim tim, ne podliježe ustavnoj odredbi koja obrazovanje svrstava u nadležnost entiteta, kantona i Brčko distrikta.

"On nastoji da kroz usvajanje dokumenata prenese nadležnost u oblasti akreditacije na nivou BiH, ili da Agencija na nivou BiH radi akreditovanje u kantonima i Srpskoj. To je suprotno Ustavu BiH i neprihvatljivo za Srpsku. Postupak akreditacije mora da se odvija u skladu sa propisima Srpske uz poštovanje nadležnosti koje su zakonski date agenciji na nivou BiH", poručila je Vojvodićeva.

Ona je rekla da je najbitnije da su visokoškolske ustanove u Srpskoj već u postupku akreditacije i da se kao takve smatraju akreditovanim u skladu sa agencijskim pravilnicima.

"Te akreditacije su važeće do 2020. godine u skladu sa dopunskim rješenjima, pripremljenim u Agenciji i dostavljenim resornom ministarstvu radi upisa u Registar visokoškolskih ustanova. Dakle, nikakve posljedice neće nastupiti po naše studente i visokoškolske ustanove", rekla je Vojvodićeva.

Ona je navela da su u vezi sa problemom akreditovanja upućeni dopisi na ključne političke adrese u BiH kako bi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH prestala sa blokadama u postupku imenovanja komisija.

"Mi smo u skladu sa propisima prije devet mjeseci uputili zahtjev Agenciji na nivou BiH za imenovanje komisija koje bi obavile eksternu evaluaciju. Do toga, nažalost, nije došlo uprkos velikom broju naših urgencija", rekla je Vojvodićeva.

Ona je istakla da je republička Agencija uvela novi mehanizam obezbjeđenja kvaliteta čime je prva u BiH počela akreditaciju studijskih programa.

"Prijavljeno je ukupno 55 studijskih programa sa šest visokoškolskih ustanova", rekla je Vojvodićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije