Obrazovanje

Rangiranjem univerziteta do kvalitetnijeg obrazovanja

Rangiranjem univerziteta do kvalitetnijeg obrazovanja
Rangiranjem univerziteta do kvalitetnijeg obrazovanja

PODGORICA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske dr Dane Malešević sastao se u ponedjeljak u Podgorici sa ministrom prosvjete Crne Gore Predragom Boškovićem i ministrom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Srđanom Verbićem.

„Rangiranje univerziteta i uspostavljanje regionalnog kvalifikacionionog okvira, samo su neke od metodologija kojima možemo da poboljšamo kvalitet obrazovanja“, izjavio je ministar i istakao je da su na sastanku u Podgorici usaglašeni potezi i metodologije koje bi ubuduće trebalo zajednički preduzeti kako bi se što prije unaprijedio kvalitet obrazovanja, „jer ćemo u protivnom dugo ispaštati zbog napravljenih propusta u nekom vremenskom razdoblju“, saznajemo iz Ministarsta prosvjete i kulture RS.

„Moramo tražiti brža rješenja koja ćemo promijeniti da nam se ne bi dešavala “poplava” diplomaca sa privatnih visokoškolskih ustanova koji se vrlo lako zapošljavaju u organima upravljanja na lokalnom i državnom niovu“, rekao je Malešević.

Prema njegovim riječima, neke visokopškolske ustanove će kroz poboljšanje kvaliteta biti prinuđene da poprave kvalitet ili da završe sa radom.

„Obrazovanje trebamo posmatrati kao potrebu društva, a ne kao način za brzo sticanje kapitala“, rekao je ministar.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Srđan Verbić  rekao je da je zbog vrlo niske jezičke barijere više nego neophodno pravljenje regionalnog kvalifikacijskog okvira, jer ćemo tako znati šta znači kvalifikacija iz drugih zemalja.

Ministar prosvjete Crne Gore, Predrag Bošković je istakao je da pojedini univerziteti u svim državama u regionu „štancaju“ diplome bez kvaliteta znanja što je „veliki trošak za državu, s obzirom da je neznanje najskuplja cijena koju država može da plati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije