Obrazovanje

Raspisan konkurs za dodjelu studentskih stipendija

Raspisan konkurs za dodjelu studentskih stipendija
Raspisan konkurs za dodjelu studentskih stipendija

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je danas konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj i inostranstvu za školsku 2014/15.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da će resorno ministarstvo dodijeliti ukupno 1.000 stipendija koje će se isplaćivati u mjesečnom iznosu od 200 KM u 10 mjesečnih rata ili jednokratno za studente u inostranstvu.

"Konkurs je raspisan u kategorijama uspješnih studenata sa prosjekom ocjena 8,5 i više, za koje će biti dodijeljeno ukupno 730 stipendija, zatim u kategoriji ostali studenti za koje je predviđeno 236 stipendija i kategoriji studenti sa invaliditetom koji ostvaruju pravo na pomoć i njegu drugog lica za koje je predviđeno 16 stipendija", rekao je Mutabdžija novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je konkursom predviđena dodjela stipendija po različitim oblastima obrazovanja, te da je tačno predviđen broj stipendija koji će biti dodijeljen studentima društvenih i humanističkih, odnosno tehničkih nauka.

Savjetnik ministra prosvjete i kulture Tanja Đaković rekla je da će Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske objaviti i konkurs za dodjelu stipendija za ukupno 18 studenata koji dolaze iz izrazito nerazvijenih opština čim resorno ministarstvo objavi odluku o stepenu razvijenosti opština u Srpskoj.

"Za studente koji studiraju u inostranstvu neophodan uslov je da imaju prosjek ocjena devet i više i za njih će biti dodijeljeno ukupno 70 stipendija, i to po 20 studentima prvog i drugog ciklusa i 30 stipendija studentima trećeg ciklusa studija", rekla je Đakovićeva.

Konkurs za dodjelu stipendija otvoren je do 28. novembra, a detalji konkursa, kao i obrazac za prijave, dostupni su na internet stranici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije