Obrazovanje

Raspisan konkurs za rektora Univerziteta u Banjaluci

Raspisan konkurs za rektora Univerziteta u Banjaluci
Foto: Velibor Tripić / Arhiva | Raspisan konkurs za rektora Univerziteta u Banjaluci

BANJALUKA - Konkurs za rektora Univerziteta u Banjaluci raspisan je u srijedu, potvrđeno je u Rektoratu ove visokoobrazovne institucije.

Rok za prijavu kandidata je deset dana od dana objavljivanja konkursa, a kako su istakli u Rektoratu, rektor raspisuje sjednicu Senata odmah nakon što se zaprime prijave.

Prema njihovim riječima, da bi rektor bio izabran neophodna je većina u Senatu, što znači da on ne mora biti izabran već u prvom krugu.

"Kandidat za rektora mora biti u zvanju redovnog profesora i u radnom odnosu s punim radnim vremenom, izuzev redovnih profesora s grana kliničke medicine i stomatologije koji su u radnom odnosu s nepunim radnim vremenom, a imaju zaključen ugovor o radu s punim radnim vremenom koja je nastavna baza Univerziteta", stoji u konkursu.

Senat Univerziteta u Banjaluci je na 49. redovnoj sjednici donio odluku o raspisivanju konkursa za izbor rektora Univerziteta u Banjaluci i imenovanju komisije za sprovođenje postupka izbora. Ovaj konkurs je posljedica neopozive ostavke Milana Mataruge, nakon čega je na vanrednoj sjednici Senata  za vršioca dužnosti rektora izabran Radoslav Gajanin.

Kako je ranije rečeno, Gajanin se na funkciji v.d. rektora može zadržati najviše šest mjeseci otkako je imenovan na funkciju. Ako uzmemo u obzir da je Gajanin imenovan 10. novembra na funkciji se može zadržati najduže do 10. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije