Obrazovanje

Raste broj đaka kojima njemački nije maternji jezik

Raste broj đaka kojima njemački nije maternji jezik
Raste broj đaka kojima njemački nije maternji jezik

BEČ - Broj đaka kojima njemački nije maternji jezik porastao je tokom prošle školske godine, uz istovremeno opšte opadanje broja đaka širom Austrije.

U međuvremenu, u austrijskim školama je upisano oko 234.000 đaka kojima njemački nije maternji jezik, pokazuje studija "Medien-Servicestelle Neue Osterreicher/innen".

To odgovara podatku od oko 21 odsto ukupnog broja đaka u Austriji.

Broj đaka kojima njemački nije maternji jezik porastao je u odnosu na prethodnu godinu za 7.700, to jest za jedan odsto.

Većina đaka kojima njemački nije maternji jezik nalazi se u Beču (46 odsto), zatim Forarlbergu (22 odsto) i Salcburgu (18 odsto), a najmanje ih ima u Koruškoj (11 procenata).

Najveći udio đaka kojima njemački nije maternji jezik je u "Specijalnim školama" (31 odsto), zatim slijedi Nova srednja škola i Politehnička škola sa po 28 odsto, te osnovna škola sa 27 procenata.

U Beču već dvije trećine đaka osnovne škole, to jest Nove srednje škole govore drugim maternjim jezikom.

Udio đaka kojima njemački nije maternji jezik u državnim školama iznosi 21,5 odsto, a u privatnim 17 procenata.

Poslije njemačkog jezika najčešći maternji jezik đaka u Austriji je "jezik iz kategorije bosansko, srpsko, hrvatski". U toj grupi je oko 67.000 đaka, te slijede turski (59.000) i albanski (16.000).

Kada je riječ o državljanstvu, 11 odsto đaka u Austriji su stranci.

Većina đaka bez austrijskog pasoša su državljani Turske (16.100), zatim slijede Srbija i Crna Gora (14.100), Njemačka (13.600), Bosna i Hercegovina (11.400) i Hrvatska (8.700).

Zanimljiv je podatak da je proteklih godina neprestano rastao broj Nijemaca, dok je broj ostalih ili stagnirao ili opao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije