Obrazovanje

Redovna isplata studentskih stipendija

Redovna isplata studentskih stipendija
Redovna isplata studentskih stipendija

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske do sada je isplatilo četiri stipendije studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Srpskoj, kao i četiri pomoći studentima deficitarnih zanimanja - matematike i fizike i apsolventima elektrotehnike, geodezije, mašinstva i informatike.

Resorno ministarstvo je na osnovu javnog konkursa za 2014/2015. godinu dodijelilo ukupno 1.000 stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj. Stipendije se studentima isplaćuju mjesečno u iznosu od 200 KM, što znači da će ukupno svakom studentu biti isplaćeno 2.000 KM.

Budžetom je za ove namjene predviđeno 1.970.000 KM, rečeno je u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske. Studentima koji studiraju deficitarne studijske programe mjesečno se isplaćuje 100 KM, a budžetom za ove namjene predviđeno je 432.000 KM za akademsku 2014/2015. godinu.

Ministarstvo će u oktobru objaviti pet konkursa za dodjelu stipendija studentima za 2015/2016. godinu. Stipendije će biti dodjeljene uspješnim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se finansiraju iz budžeta Srpske i uspješnim studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se ne finansiraju iz budžeta, sa najnižom prosječnom ocjenom 8,50 kod kojih se, osim uspjeha, boduje i godina studija.

Pravo na stipendije imaće i studenti prvog ciklusa studija sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske sa najnižom prosječnom ocjenom osam. Kod njih će se, osim uspjeha, bodovati i godina studija i socijalni status porodice.

U kategoriji “ostali studenti prvog ciklusa studija sa najnižom prosjecnom ocjenom 7,50” kod kojih se, osim uspjeha, boduje godina studija i socijalni status porodice, pravo na stipendije imaće studenti iz socijalno ugroženih porodica što dokazuju isključivo rješenjem nadležnog centra za socijalni rad, studenti - civilne žrtve otadžbinskog rata, djeca poginulih boraca i djeca ratnih vojnih invalida od prve do šeste kategorije, studenti bez jednog ili oba roditelja, studenti iz porodica sa dva ili više studenata i studenti koji su bili smješteni u domove za nezbrinutu djecu ili u hraniteljske porodice do punoljetstva.

U ovoj kategoriji stipendiraće se i studenti sa invaliditetom koji ne ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica i studenti koji su prvi put upisali prvu godinu studija na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, a koji su tokom srednjoškolskog obrazovanja osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim olimpijadama.

Stipendije su predviđene i za studente studija u inostranstvu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija sa najnižom prosječnom ocjenom devet.

Riječ je o studentima koji studiraju na studijskim programima koji se ne izvode u Republici Srpskoj, a na kojima se stiču zvanja za deficitarna zanimanja utvrđena aktom ministra, a na prijedlog Savjeta za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, kao i studentima sa invaliditetom koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica i to na sva tri ciklusa studija pod uslovom da nisu obnovili upisanu godinu i da nisu stariji od 35 godina.

Javni konkursi će biti dostupni na portalu Vlade Republike Srpske - stranica Ministarstva prosvjete i kulture: www.vladars.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije