Obrazovanje

Roditelji bošnjačke djece ne odustaju od svojih zahtjeva

Roditelji bošnjačke djece ne odustaju od svojih zahtjeva
Roditelji bošnjačke djece ne odustaju od svojih zahtjeva

KOTOR VAROŠ - U Vrbanjcima kod Kotor Varoša danas je održan sastanak grupe roditelja bošnjačke djece koja nisu pohađala proteklu školsku godinu sa potpredsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Ramizom Salkićem i delegatom kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske Mujom Hadžiomerovićem.

Salkić je rekao da je grupa roditelja bošnjačke nacionalnosti  "oštećena" i da je resorno ministarstvo propustilo priliku da im izađe u susret.

"Po zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju Republike Srpske svako ima pravo da izučava nastavu na maternjem jeziku. U Vrbanjcima to nije ispoštovano i roditelji neće odustati od svoje borbe, a mi smo ih u tome podržali", istakao je Salkić.

Osnovni sud u Kotor Varošu odbacio je tužbu grupe roditelja bošnjačke djece iz Vrbanjaca protiv Osnovne škole "Sveti Sava" i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, te odredio da roditelji treba da plate sudske troškove u iznosu od 2.250 evra.

Predstavnik grupe roditelja bošnjačke nacionalnosti Hava Varošić potvrdila je da ova djeca neće pohađati nastavu ni naredne školske godine, a ako njihovi zatjevi ne budu uvaženi, pravdu će tražiti na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Ne želimo da se naša djeca ispisuju iz područne škole u Vrbanjcima. Naša želja je da oni pohađaju nastavu u ovoj školi, ali pod uslovom da se uvede nacionalna grupa predmeta", rekla je Varošićeva.

Sastanku su prisustvovali i akademik Abdulah Sidran i književnik DŽemaludin Latić.

Ukupno 120 učenika u Vrbanjcima izgubilo je školsku godinu, a šestoro od njih ispisalo se u toku drugog polugodišta i otišlo u NJemačku i Sloveniju da završe školsku godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije