Obrazovanje

Roditelji nisu za prelazak djece u druge škole

Roditelji nisu za prelazak djece u druge škole
Roditelji nisu za prelazak djece u druge škole

SARAJEVO - Eventualnim ukidanjem pravnog statusa deset osnovnih škola u Kantonu Sarajevo i njihovim pripajanjem drugim školama neće biti smanjen broj nastavnog kadra niti će djeca ići u te druge škole, nego bi samo administracija, odnosno direktori, sekretari, izgubili pozicije, tvrde u Sindikatu osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.

Sa druge strane, na Prijedloge mjera za racionalizaciju mreže škola Ministarstva obrazovanja KS reagovali su iz SDP-a i Naše stranke, ističući da je krajnja namjera zatvoriti deset škola, te da uštede kojima se rukovode ne bi bile velike.

"Pripajanje tih deset škola drugim školama bi značilo smanjenje broja učitelja, profesora. Ne može se toliko uštedjeti na direktorima, pedagozima, koliko na tenderima, pa ako hoće da štede, imaju gdje drugo. Ove škole su, bar što se tiče općine Stari grad, više od obrazovne institucije. Ako ne bi bilo više direktora, gubile bi se vannastavne aktivnosti. U školi 'Vrhbosna' je izgrađeno novo krilo jer je nedostajalo učionica i time se pokazuje koliko je ta škola potrebna, a hoće da je ukinu", tvrdi Irfan Čengić (SDP), dopredsjedavajući Općinskog vijeća Starog grada, koje, uz općinska vijeća Centar, Novi grad i Ilidža, treba da se izjasni o prijedlogu mjera.

Dijana Ćirić-Parla iz Vijeća roditelja KS naglasila je da još nemaju tačne informacije o ovome, ali da u svakom slučaju neće dozvoliti da djeca budu izmještena fizički iz objekta škole koju sada pohađaju, te da im je prihvatljivo ono što neće ometati nastavni proces.

Osnovne škole za koje treba da bude utvrđeno da li je racionalnije da se integrišu sa drugom najbližom školom su "Hasan Kaimija", "Hasan Kikić", "Saburina", "Vrhbosna", "Zaima Kolar", "Silvije Strahimir Kranjčević", Četvrta osnovna škola, "Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković", "Velešićki heroji" i "Vladislav Skarić".

Izudin Botić, sindikalni povjerenik OŠ "Vrhbosna", kazao je da je još sve nejasno, te da treba pojasniti kako se misli uštedjeti ako niko neće ostati bez posla, ali da Sindikat u svakom slučaju neće dozvoliti racionalizaciju preko leđa radnika. Kada je u pitanju škola u kojoj radi, istakao je da oni imaju 13 odjeljenja sa po 23 učenika, ali da ima škola sa zadovoljavajućih 18 odjeljenja, ali sa po 16 učenika i one nisu "na listi".

"Maksimalno dozvoljeno je 34 učenika po odjeljenju. Kada bi se to strpalo, mogli bismo ukinuti pola škola u KS", dodao je Botić, koji očekuje da sve općine kojih se ovo tiče budu protiv.

Istovremeno, Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS, ističe da tek treba da se počne raditi elaborat koji će utvrditi da li će predloženih deset škola postojati kao pravno lice ili će biti integrisane.

U izradi elaborata učestvovaće, između ostalih, Sindikat i Vijeće roditelja.

"Ne može neko biti privilegovan, a neko ne, neko imati po 30 učenika u odjeljenju, a neko 15. Umrežavanje ne znači gubitak kadra, nego čak poboljšanje uslova za kadar, pa neće raditi u dvije škole jer nemaju normu. Negdje je sekretar na 200 učenika, a negdje na 1.000 i imaju istu platu. Škola ne može funkcionisati ako nema 18 odjeljenja, a predložene škole ih nemaju", pojasnio je Sivro i zaključio da se slažu s umrežavanjem škola jer to znači kvalitetnije i pravičnije obrazovanje.

Spisak škola kojima prijeti spajanje:

"Hasan Kaimija"

"Hasan Kikić"

"Saburina"

"Vrhbosna"

"Zaima Kolar"

"Silvije Strahimir Kranjčević"

Četvrta osnovna škola

"Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković"

"Velešićki heroji"

"Vladislav Skarić"

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije