Obrazovanje

Rok za stare studente ostaje 30. septembar

Rok za stare studente ostaje 30. septembar
Foto: NN Arhiva | Rok za stare studente ostaje 30. septembar

BANJALUKA - Za studente koji studiraju po starom programu i kojima je ostao ispit, dva ili samo diplomski rad, do 30. septembra, kada je krajnji rok za završetak studija, biće organizovani skoro pa svakodnevni ispitni rokovi, kazao je Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, dok fakulteti u sastavu Univerziteta u Banjaluci mogu sami odrediti dodate rokove, ako bude potrebe.

Nadležni tvrde da do produženje roka studiranja za stare studente neće biti, dok predstavnici studentske organizacije kažu da će pokrenuti novu inicijativu da se ipak rok pomjeri. Takvih studenata na Banjalučkom univerzitetu ima 1.225, a na Univerzitetu Istočno Sarajevo 352.

"Imamo zahtjeva gdje studenti imaju po jedan do dva ispita, ili diplomski i magistarski rad, da im omogućimo da izlaze na ispite u ovom periodu što više. Skoro svaki dan će im biti na raspolaganju da prijavljuju i izlaze na ispite", kazao je Pašalić za "Nezavisne".

On je istakao da ne vjeruje da će biti produžen rok studiranja, jer je to zakonska kategorija koja je u nadležnosti Narodne skupštine RS.

Sa Banjalučkog univerziteta rekli su da je za okončanje studija za studente koji studiraju po starom programu rok do 30. septembra ove godine, te da su skoro svi fakulteti ponudili opciju da studenti koji su upisali studije po starom sistemu, automatski pređu na studiranje po bolonjskom procesu.

"Studenti mogu polagati ispite do kraja septembarskog roka. Dodatne rokove u ovom terminu fakulteti u sastavu UNIBL mogu sami odrediti, ako se ukaže potreba za tim", rekao je Dario Stanković, portparol Univerziteta u Banjaluci.

Podsjetio je da je posljednja generacija studenata na UNIBL po starom programu pred uvođenje bolonjskog procesa upisana 2007. godine.

Sa Pravnog fakulteta u Banjaluci ističu da je krajnji rok za zavšetak studija za studente koji studiraju po starom sistemu 30. septembar.

"Studenti do toga dana studiraju prema Zakonu o Univerzitetu, a taj zakon studentima predviđa mogućnost izlaska samo jedan put za svaki ispitni rok, ali u dogovoru s određenim profesorima, uglavnom četvrte godine, studenti kojima je ostalo nekoliko ispita mogu izaću i na oba termina u septembru", kazao je Zoran Vasiljević, prodekan za nastavu Pravnog fakulteta.

Milan Milišić, predsjednik Unije studenata RS, ipak je uvjeren da će se naći rješenje za studente koji studiraju po starom progamu.

"Pravni način na koji će to biti urađeno još ne znamo, ali Vlada RS, predsjednik RS, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, dva univerziteta imaju u interesu da studenti završe fakultete", kazao je Milišić.

Prema njegovim riječima, još se ne zna kakav će biti status studenta od septembra do decembra, ali uvjerava da studenti neće biti oštećeni.

"Unija studenta RS već u decembru će poslati zahtjev Narodnoj skupštini RS da rok za stare studente produži i da studenti mogu normalno da u redovnim rokovima polažu ispite", kazao je Milišić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS ističu da ovi studenti najduže do kraja akademske 2017/2018. godine mogu završiti studije, osim studenata upisanih na diplomske studije u trajanju od pet ili šest godina, za koje je taj rok 2019/2020.

"Prilikom donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, koji je usvojen u aprilu, nije bilo zahtjeva za produžetak roka ovim studentima. Nijedan član radnih grupa tad nije dao prijedlog za produženje roka na osnovu kojeg bi studenti upisani na studije prema Zakonu o univerzitetu mogli da nastave svoje školovanje u skladu s tim propisima", kažu u Ministarstvu.

Dodaju da su inicijativu za izmjenu, tj. produženje roka podnijeli studenti u junu i Unija studenata RS u julu ove godine.

"Ova lica ne gube pravo na studiranje, nego svoje studije mogu redovno nastaviti u skladu s odredbama Zakona o visokom obrazovanju", kažu u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije