Obrazovanje

Šansa za đake kojima ocjena nije poklonjena

Šansa za đake kojima ocjena nije poklonjena
Šansa za đake kojima ocjena nije poklonjena

BANJALUKA - Eksperimentalna faza eksternog testiranja, koja je u Republici Srpskoj počela prije dvije godine, danas i sutra sprovodi se u 83 osnovne škole, a provjeri znanja iz srpskog jezika i matematike pristupa 12.585 učenika devetih razreda.

Dušan Mišljenović, direktor Osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski" (Bugarska) u Banjaluci, kaže za "Nezavisne" da je testiranjem obuhvaćeno 16 škola u ovom gradu.

Kao član regionalne komisije za eksterno testiranje u Republici Srpskoj, napominje da su sve obrazovne ustanove pravovremeno dobile primjerke testova za pripremu, a koji su programski usklađeni po međunarodnim standardima.

"U ovoj obrazovnoj ustanovi samo dva učenika nisu pristupila testiranju jer su zbog učešća na takmičenjima, izvan Republike Srpske. Neće biti naknadno testirani, jer je riječ o eskperimentalnoj fazi, a da nije, našli bismo model da i oni provjere znanje. Odaziv je svake godine sve veći, kao i ozbiljnost kod svih koji učestvuju u ovom procesu", napominje Mišljenović.

Testiranje se odvija u holovima i sportskim salama, kako bi svi učenici imali jednake uslove rada, a nadziru ih nastavnici iz drugih škola, zbog objektivnosti u pristupu kontrole.

"Kao prosvjetni radnik, ovaj proces smatram veoma važnim, posebno za upis učenika u srednje škole, jer ranije se događalo da đaci koji imaju odlično znanje, a koji nisu imali zaključenu najvišu ocjenu, nemaju jednake mogućnosti pri prijemnom na upis u srednje škole, u odnosu na djecu kojima je zaključna ocjena možda bila i poklonjena", napominje za "Nezavisne" Rosa Krunić, nastavnica geografije u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić", koja je juče nadzirala rad učenika OŠ "Georgi Stojkov Rakovski".

Ona tvrdi i da su učenici ozbiljno shvatili ove testove, te da očekuje da će pokazati znanje kojim će opravdati ocjene koje imaju.

"Pripremala sam se za ove ispite i zbog toga mi nisu komplikovani. Ovaj današnji test iz srpskog jezika uradila sam za 15 minuta i lično me inspiriše svaka provjera znanja. Mislim da je to veoma važno", ispričala nam je Mija Starčević (14), učenica IX-3 razreda OŠ "Geogi Stojkov Rakovski".

U testovima je po 20 pitanja, odnosno zadataka, podijeljenih u niži, srednji i teži nivo. Znanje koje učenici pokažu na ovim testovima trebalo bi da je u skladu s ocjenama koje imaju iz srpskog jezika i matematike.

S obzirom na to da je riječ o eksperimentalnoj fazi, oni koji ne pokažu zadovoljavajuće rezultate neće biti kažnjeni nižom ocjenom, dok će đaci koji na testu pokažu viši stepen znanja od ocjene koju imaju dobiti šansu da je poprave u predmetnom ispitivanju, na redovnoj nastavi.

Priprema je ovo, podsjetimo, za uvođenje obaveznog završnog testiranja učenika, jer će nakon ispitivanja u svim školama, u skladu s ocjenom Ministarstva prosvjete i kulture RS, biti odlučeno da li postoji potreba za mijenjanjem Pravilnika o upisu učenika u srednju školu, odnosno uvođenjem obaveznog testiranja i male mature.

Testiranje u brojkama

  • 8 regija u Republici Srpskoj
  • 83 osnovne škole
  • 12.585 učenika
  • 6.328 učenika iz matematike
  • 6.257 učenika koji uče srpski jezik
  • Školska 2012/2013. godina - obuhvaćeno 20 osnovnih škola u RS
  • Školska 2013/2014. godina - obuhvaćeno 29 osnovnih škola u RS
  • Školska 2014/2015. godina - obuhvaćene 83 osnovne škole u RS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije