Obrazovanje

Saradnjom do boljeg kvaliteta u obrazovanju

Saradnjom do boljeg kvaliteta u obrazovanju
Saradnjom do boljeg kvaliteta u obrazovanju

Načinom na koji provodi bolonjski proces, svojim sveukupnim zalaganjem i konstantnim radom na unapređenju kvaliteta visokoškolskog obrazovanja, vrijednim studentima i predanim nastavnim kadrom, „Apeiron“ je postao poželjan partner za saradnju sa prestižnim univerzitetima Ruske Federacije, Kine i zemalja iz okruženja.

"Ostvarujući saradnje sa brojnim visokoškolskim institucijama, Univerzitetu „Apeiron“ je uvijek  u fokusu student, odnosno mogućnosti koje će dobiti u projektima sa novim partnerima iz oblasti visokog školstva. Ponosni smo što smo im, na taj način, obezbijedili da dio školovanja provedu u Rusiji, da na praksu mogu ići u respektabilne institucije u zemlji i inostranstvu, da studente Fakulteta zdravstvenih nauka možemo zaposliti u Njemačkoj, kao i na druge rezlultate uspješnih saradnji čiji je konačni konzument upravo student", naglasio je rektor Panevropskog univerziteta, prof. dr Esad Jakupović.

Krajem 2014. godine delegacija Panevropskog univerziteta je posjetila Beijing Jiaotong univerzitet u Pekingu i tom prilikom potpisan je sporazum o razumijevanju i saradnji ove dvije visokoškolske ustanove. Sporazumom će biti omogućena razmjena studenata i nastavnika, te saradnja dva univerziteta koja je usmjerena na obezbjeđenje vrhunskog kvaliteta u nastavi, razvoj zajedničkih studijskih programa, naučno-istraživački rad i druge akademske projekte. Pekinški Jiaotong univerzitet trenutno radi na projektu kineske vlade u oblasti obrazovanja i kulture, koji je u Pekingu dogovoren sa 16 zemalja iz Jugoistočne Evrope.

"Panevropski univerzitet je prvi iz Bosne i Hercegovine na putu ka realizaciji tog projekta, sa svim svojim resursima, kapacitetima, svojom inventivnosti, sjajnim rezultatima na naučnom i obrazovnom polju", kazao je potpredsjednik pekinškog Jiaotong univerziteta Chen Feng.

Sporazum o saradnji potpisan je i između Fakulteta poslovne ekonomije Panevropskog univerziteta „Apeiron“ i Ekonomskog fakulteta u Subotici, Univerziteta u Novom Sadu, u februaru 2015. godine. Akcenat sporazuma jeste zajednička organizacija doktorskih studija u oblasti ekonomije između dvije pomenute visokoškolske ustanove, te Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Zajednički naučno-istraživački rad, uzajmna saradnja naučnog i nastavnog osoblja, učešće na naučnim konferencijama, seminarima, naučnim simpozijumima i okruglim stolovima, razmjena studenata i studentskih grupa na svim nivoima studija, takođe su obuhvaćeni sporazumom.

Sa Saobraćajnim fakultetom u Doboju, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, „Apeiron“ je takođe ostvario saradnju kroz sporazum, potpisan u julu 2014. godine. Sporazumom je predviđena zajednička aktivnost na realizaciji i razvoju studija trećeg ciklusa u oblasti informacionih i računarskih nauka. Studentima će, takođe biti omogućen nastavak studija sa jedne na drugu visokoškolsku ustanovu.

Obzirom na to da se  već 10 godina intenzivno zalaže za širenje ruskog jezika, kroz  Fakultet filoloških nauka, u  kratkom vremenskom periodu Univerzitet "Apeiron" je potpisao sporazume o saradnji sa Moskovskim državnim regionalnim univerzitetom, Lipeckim državnim univerzitetom i Tambovskim državnim univerzitetom. Prema ovim sporazumima, studenti univerziteta potpisnika prve tri godine studiraju na svom matičnom univerzitetu, a četvrtu na univerzitetu „partneru“. Rezultat je dvojna diploma – diploma Panevropskog univerziteta i jednog od pomenutih univerziteta. Dvojna diploma „Apeiron“ postavlja kao lidera među univerzitetima okruženja.

Pored filologije i studenti Fakulteta poslovne ekonomije i Fakulteta informacionih tehnologija mogu sticati dvojne diplome.

Studenti Fakulteta filoloških nauka već uveliko borave i uče u Rusiji. Na čuvenom Moskovskom državnom univerzitetu „M.V.Lomonosov“ , sa kojim „Apeiron“ takođe sarađuje, studenti filologije uče ruski jezik, upoznaju rusku kulturu, ali i aktivno učestvuju na međunarodnim konferencijama i pred stranim akademskim auditorijumom izlažu svoje radove.

U martu 2015. godine Fakultet filoloških nauka Panevropskog univerziteta i moskovski „Lomonosov“ organizovali su Prvu međunarodnu konferenciju „Novo i tradicionalno u translatologiji i nastavi ruskog jezika kao stranog“. Svoj prilog ovoj temi, naučnim radovima, dalo je preko 60 autora iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Moldavije, Poljske, a mnogi akademici Ruske Akademije nauka i umjetnosti  i profesori  nekoliko ruskih univerziteta, kao gosti i izlagači prisustvovali su ovom naučnom skupu koji je upriličen na Univerzitetu „Apeiron“.

Ugovor o nastavno-naučnoj saradnji sklopljen je i sa ostalim svjetski uvažavanim ruskim univerzitetima: Ruskim univerzitetom prijateljstva naroda i Državnim univerzitetom ruskog jezika „A.S.Puškin“.

Do sada je na nastavak školovanja na sve pomenute univerzitete u Rusiju otišlo 32 studenta.

Panevropski univerzitet brine o svojim studentima i nakon završenih studija, te ih preko centra za vođenje karijere povezuje sa tržištem rada. Ovaj Centar,  u saradnji sa Agencijom Alumna, diplomiranim medinskim sestrama i fizioterapeutima Fakulteta zdravstvenih nauka pruža mogućnost izvođenja prakse tokom studija, ali i zaposlenje nakon studija u SR Njemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije