Obrazovanje

Senat nije mjesto za raspravu o Darvinu

Senat nije mjesto za raspravu o Darvinu
Senat nije mjesto za raspravu o Darvinu

BANJALUKA - Senat Univerziteta u Banjaluci nije mjesto gdje se može raspravljati o reviziji teorije evolucije.

Ovo je danas saopšteno s Univerziteta u Banjaluci nakon sjednice Senata, na čijem je dnevnom redu bila peticija o reviziji teorije evolucije, koju je sa ukupno 166 potpisa pokrenula grupa većinom akademskih građana iz Srbije.

"Rasprave o naučnim teorijama, hipotezama i dokazima treba da se odvijaju na naučnim skupovima i konferencijama među onima koji su najkompetentniji da o njima diskutuju, a rezultati istih saopštavaju u naučno i stručno priznatim publikacijama", saopšteno je s Univerziteta.

Nakon što je peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima upućena pojedinim institucijama za obrazovanje u Srbiji, uvrštena je i u dnevni red sjednice Senata Banjalučkog univerziteta.

Dr Stojko Vidović, profesor genetike i molekularne biologije na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, kaže da i jeste ispravno da Senat odbaci ovu peticiju jer jedno takvo tijelo ne može ni da raspravlja o teoriji evolucije autora Čarlsa Darvina.

"Opet ponavljam da je potrebno formirati ekspertski tim, koji će se sastojati od stručnjaka iz bliskih oblasti, koji bi radili reviziju Darvinove teorije. To je proces koji bi trajao jako dugo i koji se ne bi mogao nikako završiti za jedan dan", kazao je Vidović.

Vesna Milankov, redovni profesor na Prirodno- matematičkom fakultetu u Banjaluci, kaže da je i očekivala da peticija bude odbačena jer se tako desilo i u Srbiji. Ratko Savić, predsjednik Unije studenata, kaže da je za studente teorija evolucije nešto što postoji u udžbenicima i što je izučavano godinama.

"Naš stav od početka je bio da Senat Univerziteta u Banjaluci nije mjesto gdje se može raspravljati o jednoj ovakvoj stvari", kaže Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije