Obrazovanje

Sindikat obrazovanja USK: Šta je s kreditom za isplatu naših plata?

Sindikat obrazovanja USK: Šta je s kreditom za isplatu naših plata?
Sindikat obrazovanja USK: Šta je s kreditom za isplatu naših plata?

BIHAĆ - Sindikati radnika u obrazovanju Unsko-sanskog kantona optužili su u otvorenom pismu javnosti Vladu USK za nenamjensko trošenje novca od kratkoročnog kredita koji je prošle godine podignut kako bi bila izmirena dugovanja prema budžetskim korisnicima.

"Kada je podignut kredit, dugovali ste nam dva lična dohotka, pet toplih obroka, regres i putne troškove za 2014. godinu, otpremnine za odlazak u penziju i nadoknade za vanredne ispite. U aprilu prošle godine ubijedili ste nas da odustanemo od generalnog štrajka i tada smo potpisali sporazum koji niste ispoštovali. Nakon svega i dalje nam dugujete dvije plate, tople obroke za pet mjeseci, regres za protekle dvije godine, te naknade za prevoz za cijelu 2015. godinu", navodi se u pismu.

Pozvali su Vladu na nove pregovore, jer će u suprotnom biti prinuđeni da obustave rad. Premijer USK Izudin Saračević nije želio komentarisati ovo pismo te je istakao kako će uskoro uslijediti pregovori sa sindikatima svih budžetskih korisnika.

Tokom protekle godine Vlada USK se kreditno zadužila za sedam miliona maraka, a tada je rečeno kako će ova sredstva biti utrošena za vraćanje dugovanja prema budžetskim korisnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije