Obrazovanje

Školarina za studente ispod crte do 4.000 KM

Školarina za studente ispod crte do 4.000 KM
Školarina za studente ispod crte do 4.000 KM

BANJALUKA - Medicinski fakultet u Banjaluci tražiće od rukovodstva banjalučkog Univerziteta da im odobri upis većeg broja studenata, a ukoliko taj zahtjev bude prihvaćen, brucoši ispod crte plaćali bi školarinu između 3.000 i 4.000 KM.

Školarina za studente Medicinskog fakulteta trenutno iznosi 660 maraka i ona bi i dalje ostala na snazi za studente čiji je upis odobren u okviru redovne kvote. Za iduću akademsku godinu odobren je upis 80 studenata na Medicinski fakultet.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Milan Skrobić rekao je “Glasu Srpske” da sa ovim prijedlogom izlaze da bi dali šansu za upis većem broju kandidata.

„Svake godine imamo ogroman broj kandidata koji žele da se upišu na Medicinski fakultet. Sa skupljim školarinama studentima koji ostanu ispod crte dali bismo šansu da se upišu na potpuno regularan način“, kazao je Skrobić.

On ističe da je u tom slučaju povećanje školarine neizbježno da bi pokrili velike troškove koje donosi svaki student.

„Vježbe na stomatologiji, farmaciji i na drugim odsjecima su izuzetno skupe. Samo za potrošni materijal godišnje izdvajamo oko 80.000 maraka“, naglasio je Skrobić.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi bio prihvaćen njihov prijedlog mnogima bi bilo omogućeno da se upišu na željeni fakultet i za njih bi važila ista pravila studiranja kao i za sve studente.

„Studenti ispod crte koji bi se upisali imali bi isti tretman. To znači da bi na kraju školske godine, ako su položili sve ispite, mogli da pređu na finansiranje iz budžeta“, istakao je Skrobić.

Predsjednik Unije studenata RS Borivoj Obradović kaže da su protiv povećanja školarina, ali da prijedlog Medicinskog fakulteta s jedne strane i nije toliko loš.

„Predložićemo da Vlada iznađe dodatni novac za eventualno proširivanje upisnih kvota. Ako to ne bude moguće, onda je studentima ispod crte možda i bolje da plate više da bi de upisali na željeni fakultet, nego da moraju da biraju drugi“, rekao je Obradović.

Predsjednik Saveza studenata Medicinskog fakulteta u Banjaluci Radomir Jerkić kaže da je protiv povećanja školarine.

„Studenti Medicinskog fakulteta do sada ni sa kim nisu razgovarali o toj temi i očekujemo da o tome budemo informisani“, kazao je Jerkić.

Prijedlog za povećanje školarine za studente ispod crte u četvrtak je razmatrao Senat Univerziteta u Banjaluci, a u ponedjeljak će o tome odlučiti Upravni odbor. Konačnu odluku će donijeti Vlada RS.

Vlada protiv više školarine

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević izjavio je u petak da će školarine za iduću akademsku godinu ostati iste. On je poslije sastanka sa rektorima univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu Stankom Stanićem i Radoslavom Grujićem i predstavnicima studenata istakao da je stav univerziteta da se školarina ne mijenja i da će to vjerovatno biti i odluka Vlade.

Školarina

440 na većini fakulteta u RS

660 na Medicinskom fakultetu u Banjaluci

od 660 do 1.500 na Akademiji umjetnosti u Banjaluci

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije