Obrazovanje

Školarine iste, prijemni u julu

Školarine iste, prijemni u julu
Siniša Vujanović - 15.06.2012 17:50

BANJALUKA - Na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u akademskoj 2012/13. godini na prvom ciklusu studija biće mjesta za 7.137 brucoša, a školarine ostaju na prošlogodišnjem nivou.

Univerzitet u Banjaluci upisuje 3.777, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu 3.360 studenata, saopšteno je u petak nakon tematske sjednice Vlade RS, na kojoj je raspravljano o upisnim kvotama javnih visokoškolskih ustanova i iznosu školarine za narednu akademsku godinu.

Visoka medicinska škola u Prijedoru upisuje 220, a Visoka škola za turizam i hotelijerstvo Trebinje 70 brucoša.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS očekuju da će univerziteti u ponedjeljak objaviti konkurse za upis studenata i da će prijemni ispiti biti obavljeni najkasnije za petnaestak dana, a najvjerovatnije 2. jula.

"Po završetku prvog upisnog roka analiziraćemo kakvo je interesovanje izazvao pojedini studijski program, a tamo gdje ne bude dovoljno zainteresovanih biće organizovan i drugi upisni rok", kazao je Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, i dodao da školarine ostaju na prošlogodišnjem nivou.

Banjalučki univerzitet u julskom upisnom roku nudi 3.777 mjesta, a 1.303 brucoša imaće priliku da školovanje započne na teret budžeta RS, 1.404 će biti samofinansirajućih studenata, dok su za strance planirana 232 mjesta.

"Prijemni ispit biće održan 2. jula, a da li će biti potrebe za raspisivanjem drugog ili trećeg upisnog roka, utvrdićemo kada analiziramo zainteresovanost i prolaznost na prijemnom ispitu", kazao je Draško Marinković, prorektor Univerziteta u Banjaluci.

On je potvrdio da je ispravljena greška u prvobitnom planu upisa, pa će na Odsjeku za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta biti 120 mjesta. Taj fakultet upisaće rekordnih 600 studenata, a Senat Univerziteta prvobitno je planirao 280 mjesta na PMF-u.

Na master studijima Univerziteta u Banjaluci biće mjesta za 1.330 studenata, od čega 366 redovnih i 964 vanredna.

Inače, prijemni ispit za master studije na oba javna univerziteta najvjerovatnije će biti obavljeni na jesen.

Mitar Novaković, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kazao je da je Vlada RS uglavnom prihvatila prijedlog te visokoškolske ustanove.

"Korigovane su upisne kvote koje se tiču broja studenata koji će se finansirati iz budžeta RS i to u korist deficitarnih zanimanja. Praktično, na budžetu ima više mjesta za ona zanimanja koja su nam neophodna, a manje za struke koje su 'manje potrebne' društvu i gdje je dosta radnika na evidenciji biroa", objasnio je Novaković i dodao da će iz budžeta biti finansirano oko 1.300 studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ova visokoškolska ustanova prvi put upisuje studente na master studije i to na svih 39 studijskih programa, a mjesta će biti za 983 studenta.

Brojke

Prvi ciklus studija

3.777 mjesta na Univerzitetu u Banjaluci

3.360 mjesta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

Drugi ciklus studija (master)

1.330 mjesta na Univerzitetu u Banjaluci

983 mjesta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

Visina školarina

Školarina za studente na budžetu ostaje 40 KM, samofinansirajuće studente 440, odnosno 660 na Medicinskom fakultetu i studijskim programima likovne i muzičke umjetnosti na Akademiji umjetnosti, te 1.500 KM na TV odsjeku na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

"Vlada RS od 2006. godine teži da pokaže posebnu socijalnu osjetljivost prema građanima nastojeći da održi troškove školarine na dosadašnjem nivou, potpuno svjesni da to mnogo otežava finansijsko poslovanje univerziteta. Cijenimo da bismo u slučaju da povećamo školarine u ovom trenutku, zbog ukupne situacije u društvu, mnoge doveli u situaciju da ne mogu da nastave školovanje", kazao je Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Sve škole spremne za početak nastave

  27.08.2014 12:59 - Srna

  PALE - Na području Sarajevsko-romanijske regije sve škole su spremne za početak rada, rekao je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u ovoj regiji Žarko Kovačević.

 • Pravilnicima do ušteda na dva javna univerziteta

  26.08.2014 15:52 - Srna

  BANJALUKA - Pravilnik o standardima i normativima za finansiranje javnih visokoškolskih ustanova i pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji dva javna univerziteta u Republici Srpskoj trebalo bi da budu doneseni u toku naredne sedmice, a najkasnije do početka akademske godine.

 • Za sanaciju škola više od 11 miliona KM

  26.08.2014 13:40 - Srna

  BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je danas da je sanacija objekata od predškolskog do visokoškolskog nivoa, prema procjenama, trebalo da iznosi više od 11 miliona KM, ali da će taj iznos biti veći, jer je UNDP za četiri škole u Doboju proširio listu radova na 2,5 miliona KM.

 • Nema nacionalne grupe predmeta u Konjević Polju i Vrbanjcima

  26.08.2014 13:37 - Srna

  BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da učenicima bošnjačke nacionalnosti u Konjević Polju i Vrbanjcima neće biti uvedena grupa nacionalnih predmeta.

 • Osnovana Asocijacija privatnih predškolskih ustanova RS

  26.08.2014 11:45 - N.N.

  BANJALUKA - U Banjaluci je proteklog vikenda osnovana Asocijacija privatnih predškolskih ustanova (APPU) RS.

 • Gradnja škole u Crkvini počinje u septembru

  25.08.2014 17:53 - Srna

  ŠAMAC - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je danas da će početkom septembra početi gradnja škole u Crkvini kod Šamca i da će biti otvorena prije završetka školske godine.

 • Skraćeni časovi za osnovce u Doboju

  25.08.2014 13:56 - Srna

  DOBOJ - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da će predmetna nastava za učenike od petog do devetog razreda dobojskih osnovnih škola biti skraćena 30 minuta i da neće biti nadoknade časova.

 • Mutabdžija: Sva djeca će krenuti u školu 1. septembra

  25.08.2014 11:54 - Srna

  ISTOČNO SARAJEVO - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je danas u Istočnom Sarajevi da će sva djeca krenuti u školu 1. septembra, s tim da će imati različite modalitete odvijanja nastave.

 • Počinje drugi upisni rok na Univerzitetu u Banjaluci

  25.08.2014 10:56 - Srna

  BANJALUKA - Prijavljivanje kandidata za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2014/2015. godini u drugom upisnom roku na Univerzitetu u Banjaluci počinje danas.

 • Nastava počinje 1. septembra

  25.08.2014 08:27 - Srna

  NOVI GRAD - Nastava u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Novom Gradu počeće 1. septembra, prema planu i programu, izjavila je direktor ove škole Marina Ovuka.

 • Mladi neće u voćare i ratare

  24.08.2014 22:00 - Dejan Tovilović

  BANJALUKA, BIJELJINA - Gradovi i opštine u kojima je poljoprivreda nosilac razvoja i glavna djelatnost veoma brzo suočiće se sa nedostatkom obučenog kadra, jer je za pohađanje smjerova u ovoj oblasti sve manje zainteresovanih učenika.

 • Besplatni udžbenici za prvi i drugi razred

  23.08.2014 10:23 - Srna

  BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i ove godine će obezbijediti besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola u Srpskoj, za šta je Vlada obezbijedila 918.000 KM, rekao je Srni resorni ministar Goran Mutabdžija.

 • Početkom septembra konkurs za stipendije u Banjaluci

  22.08.2014 12:17 - Srna

  BANJALUKA - Konkurs za dodjelu stipendija grada Banjaluka za učenike srednjih škola biće raspisan početkom septembra, a za studente prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama polovinom oktobra.

 • Mutabdžija: Smanjenjem upisnih kvota do bolje upisne politike

  21.08.2014 10:58 - Srna

  BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je Srni da je smanjenjem upisnih kvota na studijske programe za zanimanja suficitarna na tržištu rada došlo do toga da se studenti raspoređuju na preostale studijske programe.

 • Mjesta za još 1.204 brucoša

  21.08.2014 09:56 - Srna

  BANJALUKA - Konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2014/2015. godini u drugom upisnom roku na Univerzitetu u Banjaluci objavljen je danas, a zainteresovani kandidati moći će da konkurišu za ukupno 1.204 preostala slobodna mjesta.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner