Obrazovanje

Škole će imati timove za talentovanu djecu

Škole će imati timove za talentovanu djecu
Škole će imati timove za talentovanu djecu

BANJALUKA - Identifikacija i afirmacija darovitih učenika u Republici Srpskoj će postati obaveza, predviđeno je to novim zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, koji će se u formi prijedloga uskoro naći pred poslanicima Narodne skupštine RS.

"Direktori osnovnih škola formiraće tim za podršku nadarenim i talentovanim učenicima, u kojem će pored nastavnika i stručnih radnika biti i roditelj učenika", navedeno je u predloženom dokumentu, uz obrazloženje da će ovaj tim biti referentan za saradnju sa resornim institucijama u RS i regiji.

Po ocjeni stručnjaka koji su analizirali ovaj dokument ili učestvovali u njegovoj izradi, pomak je to u obrazovanju talentovane djece i značajan korak ka prvom centru za talente RS.

"Mi smo i do sada bili organizatori svih takmičenja za djecu koja ostvaruju odlične rezultate u školskom gradivu, ali novi zakon će izvrsnost djece afirmisati i kada ona nije potkrijepljena isključivo na taj način", rekao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

U radu sa nadarenim i talentovanim učenicima škola će trebati da afirmiše njihovu autentičnost i kreativnost, pa s tim u vezi i da obezbijedi veću individualizaciju nastave i metode rada u skladu sa potrebama nadarenih i talentovanih učenika.

Osim toga, dužnost će biti i učenje sa djecom kroz istraživanje ili rješavanje problema, složenije oblike programiranog učenja i stvaralačkog rada ili posebne programe u okviru dodatne nastave i vannastavne aktivnosti koje su stimulans za usavršavanje nadarenosti.

Željka Opačić, direktorica OŠ "Ivo Andrić" u Banjaluci, kaže da će pravilnici dodatno precizirati nadležnosti i obaveze škola.

"Međutim, evidentno je da novo zakonsko rješenje daje prostor za uspjeh inkluzije, u kojoj je svako dijete bogatstvo sa autentičnim specifičnostima. I do sada smo imali mnogo učenika koji su bili biseri u svojoj generaciji. Sistematičan pristup afirmaciji njihove kreativnosti olakšava svima", naglasila je ona.

U pogledu identifikacije, obrazovanja i praćenja nadarenih i talentovanih, škole će se, pored ovog zakonskog rješenja, oslanjati i na Zakon o školovanju i stipendiranju koji je donesen još 2010. godine i predviđa osnivanje centra za talente RS.

Zamišljeno je da centar djeluje po modelu srbijanske "Petnice", odnosno hrvatskog Istraživačkog centra, najvjerovatnije u objektu škole u Donjem Liplju.

Podsjetimo i na to da je Milica Drobac, docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, inicijator projekta "Naum", namijenjenog radu sa darovitim učenicima, koji se sprovodio u četiri osnovne škole u RS u kojima je edukacija obuhvatila više od 30 prosvjetnih radnika.

Inače, procjene su da je na nivou svjetske populacije tri do pet odsto djece ili jedan do dva učenika po odjeljenju ili čak u čitavoj generaciji koja su daroviti učenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije