Obrazovanje

Škole spremne za povratak đaka u klupe

Škole spremne za povratak đaka u klupe
Škole spremne za povratak đaka u klupe

BANJALUKA, BIJELJINA - Osnovne i srednje škole spremne su za drugo polugodište, koje u Republici Srpskoj počinje u ponedjeljak, tvrde direktori ovih javnih ustanova.

Na osnovu informacija predsjednika aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, Ministarstvo prosvjete i kulture procijenilo je da ne postoji potreba za odstupanjem od pravilnika, te da nastava u drugom polugodištu može početi po planu.

"Nastavićemo pratiti i dalje situaciju na terenu, vodeći prvenstveno računa o tome da učenici bezbjedno stignu do škole. Ukoliko, zbog vremenskih prilika u nekim od škola ne bude moguć bezbjedan početak nastave, donosićemo pojedinačne odluke o početku nastave u takvim školama", rekli su u Ministarstvu.

Prema riječima Dušana Mišljenovića, predsjednika Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, ovdašnje škole su spremne za početak drugog polugodišta, jedino je zasad problem u Stričićima.

"Jedan dio puta do područne škole u Stričićima nije prohodan, ali se putevi čiste i vjerujem da će do ponedjeljka biti očišćeni", pojašnjava Dubravka Bosančić, direktor OŠ "Petar Kočić" u banjalučkom naselju Kola.

Osnovne i srednje škole Semberije su spremne za povratak učenika u školske klupe nakon zimskog raspusta. Iz aktiva direktora osnovnih škola navode da je stanje u osnovnim školama pod kontrolom, i nije bilo većih problema, bez obzira na niske temperature.

Kako navodi Drago Đurić, direktor Gimnazije "Filip Višnjić" Bijeljina, i u srednjim školama na području grada izvode se posljednje pripreme. U okviru projekta "Energetska efikasnost", u Gimnaziji su zamijenjeni stolarija, rasvjeta, fasada, kao i novi kotao na biomasu.

Da je sve spremno za početak nastave u drugom polugodištu, potvrdili su i iz Tehničke škole, Gimnazije i Srednje stručne i tehničke škole iz Gradiške.

"Svih 15 osnovnih škola i četiri srednje i u Brčkom su spremne za početak rada, a nastava će se nakon zimskog raspusta nastaviti prema planiranom planu i programu", potvrđuju nam u Odjeljenju za obrazovanje Vlade Brčko distrikta.

Žarko Kovačević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Sarajevsko-romanijske regije, kaže da su ispunjeni svi uslovi za nesmetan početak nastave, a putevi do škola u ruralnim područjima su prohodni.

"Iako je dolazilo po gradovima do pucanja cijevi grijanja, temperature su se spustile i mi se nadamo da do toga u školama neće doći. Inače, obezbijeđene su dovoljne količine ogreva", tvrdi Kovačević.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, poželio je uspješan početak nastave naredne sedmice svim đacima, njihovim roditeljima i kolegama iz Sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije