Obrazovanje

Škole u RS neće domaći udžbenik za engleski

Škole u RS neće domaći udžbenik za engleski
Škole u RS neće domaći udžbenik za engleski

BANJALUKA - Uprkos postojanju udžbenika za engleski jezik za niže razrede osnovne škole koje su izradili domaći autori i izdavači, a odobrio Pedagoški zavod Republike Srpske, većina aktiva nastavnika osnovnih škola u RS mahom insistira na kupovini "Kembridžovih" knjiga, koje su skuplje.

"Knjige engleskog jezika su stvarno preskupe. Komplet knjiga za treći razred osnovne škole košta 60 KM, a samo knjige za engleski 30 KM. Nije mi jasno zbog čega je cijena tolika, kao što mi nije jasno da Pedagoški zavod dozvoljava da jedni rade po jednim, a drugi po drugim knjigama. Jedni traže 'Kembridžove' knjige, drugi knjige od Zavoda za udžbenike koje su 20 KM", kazala je Marija V., majka troje školaraca.

Rade Ristović, direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS, kazao je kako oni ne mogu uticati na situaciju jer je odluka na aktivima profesora.

"Pedagoški zavod je odobrio četiri udžbenika za engleski jezik, a na aktivima nastavnika je da odluče koji će izabrati i koristiti. Malo je nevjerovatno da prije biraju stranog izdavača nego domaćeg. Mi ne možemo uticati na to koji će izabrati, ali smo zato organizovali niz sastanaka po regijama da ih upoznamo i ukažemo na to da im nudimo kvalitetan udžbenik, koji je pritom jeftiniji od drugih i na kraju veoma dobro prilagođen uzrastu školaraca", rekao je Ristović.

Kao rezultat toga, kako je naveo, dio aktiva već je prihvatio da koristi knjigu koju je izdao Zavod za udžbenike i nastavna sredstva RS.

"Mislim da je čitava šamačka regija prešla na naš udžbenik i dio banjalučke, dok prijedorska, dobojska i Istočno Sarajevo polako prelaze", rekao je on.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, koji je dao zeleno svjetlo za korištenje novog udžbenika, istakao je kako se radi o knjizi koja kvalitetom nimalo ne zaostaje za "Kembridžovom".

"Mi smo dali pozitivno mišljenje za udžbenike domaćih autora jer se radi o dobrim udžbenicima, koji po kvalitetu ništa ne zaostaju u odnosu na izdanja stranih autora. Iskreno se nadam da će nastavnici ponuditi roditeljima tu knjigu, jer pored toga što je kvalitetan i jeftiniji, naš je", navodi Damjanović.

Dušan Mišljenović, direktor OŠ "Georgi Stojkov Rakovski" i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kaže kako je u skoro svim školama ostao "Kembridžov" program te da je svega nekolicina prešla na Zavodov udžbenik.

"Na sastanku aktiva direktora dogovoreno je da će se od sljedeće godine, kada udžbenici Zavoda budu odštampani, stručni aktivi bolje upoznati s knjigom i dati svoje mišljenje. To što nisu knjige na vrijeme odštampane pa nije bilo vremena za upoznavanje je jedan od osnovnih razloga zašto je veoma mali broj prešao na njih", navodi Mišljenović.

Udžbenik koji je izdao Zavod, inače, posjeduje i priručnik za profesore, CD, flash kartice koje služe za interaktivno vršenje nastave te mini-testove nakon svake lekcije, kao oblik kontrole znanja.

Promijenjen nastavni program

Roditelji su i prije nekoliko godina imali mogućnost da kupe knjigu domaćeg autora, ali iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS navode kako se radi o knjizi nakon čije je štampe promijenjen nastavni program, te koja nije bila ni približnog kvaliteta kao ova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije