Obrazovanje

Školske sajtove uređuju i đaci

Školske sajtove uređuju i đaci
Foto: N.N. | Školske sajtove uređuju i đaci

BANJALUKA - Ustanove ili institucije koje u današnje vrijeme nemaju svoj zvanični sajt kao da i ne postoje, smatraju direktori osnovnih škola, koji na razne načine pokušavaju da uspostave i održe korisne veb-stranice za učenike i njihove roditelje.

Zvanični školski sajt u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u naselju Lauš  uspješno funkcioniše već dvije godine.

Slobodan Trebovac, informatičar i nastavnik informatike u ovoj školi, kazao je da je njihov veb-sajt dosta posjećen i istakao da je do sada zabilježio 100.000 posjeta.

"Ovaj rezultat je značajan jer se radi o školskom sajtu, kojeg pretražuju učenici i roditelji, a u njegovom uređenju, osim mene, učestvuju i đaci. Konstantno ga unapređujemo i on je odraz funkcionisanja škole", dodao je Trebovac.

U ovoj školi sekcija informatike koju vodi Trebovac dosta je popularna, a specifičnost sajta je u tome što njegovi administratori nisu vezani za prostoriju škole, nego ga mogu  uređivati i od kuće.

Kako bi riješili nedostatak profesionalnog školskog sajta, uprava OŠ "Miroslav Antić" u Bistrici preko poluprofesionalne wordpress stranice napravila je zanimljivu i funkcionalnu veb-stranicu koju vodi i redovno ažurira direktor škole Zoran Šmugović.

On je kazao da ova stranica ima dosta posjeta i iz nekih evropskih zemalja, te Amerike, Australije i Japana.

"Stranica dosta dobro funkcioniše. Oni koji posjećuju  našu stranicu kažu da je pregledna i da se na njoj može naći dosta bitnih informacija, što nam u prvom redu i jeste cilj", rekao je Šmugović.

Veb-sajt već nekoliko godina ima i Osnovna škola "Stanko Rakita" u  Vrbanji, ali ona nije uvijek aktivna. 

"Radimo na amaterskoj osnovi. Uvijek imamo problema sa ažuriranjem stranice. Ponekad, kada imam vremena, sam radim na stranici i upišem neke podatke", kaže Milenko Dujaković, direktor škole.

Školski sajt, pored još nekoliko drugih škola na teritoriji grada, ne  posjeduje OŠ "Ivan Goran Kovačić", a kako kaže Milenko Savičić, direktor škole, u ovoj obrazovnoj ustanovi bilo je nekoliko incijativa da se uspostavi prijeko potreban sajt, koje nisu zaživjele.

"Svaka škola treba da ima svoj sajt. Informatika treba da bude jedan od krucijalnih predmeta. Djeci treba jaka informatika, a malo je škola koje imaju  jake predavače informatičare. Jedan od problema je i zastarjela oprema", smatra Savičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije