Obrazovanje

Skraćeni časovi za osnovce u Doboju

Skraćeni časovi  za osnovce u Doboju
Skraćeni časovi za osnovce u Doboju

DOBOJ - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da će predmetna nastava za učenike od petog do devetog razreda dobojskih osnovnih škola biti skraćena 30 minuta i da neće biti nadoknade časova.

Prije sastanka sa direktorima osnovnih i srednjih škola održanog u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Doboju, Mutabdžija je rekao da se za učenike od prvog do petog razreda osnovnih škola u saradnji sa lokalnom zajednicom, nastoji naći način da se dio nastavnog programa realizuje kroz posjete ustanovama kulture i izletima u prirodu. 

Mutabdžija je novinarima rekao da su tokom sastanka sa predstavnicima UNDP-a i UNICEF-a u Istočnom Sarajevu definisani dinamika i najvažniji segmneti za početak nastave u poplavljenim školama.

"U radionicama ispred škola nastava će se odvijati o montažnom objektu koji je dovoljno bezbjedan da učesnici i nastavnici prođu dio nastavnog sadržaja", izjavio je Mutabdžija.

On je istakao da će sa Republičkim pedagoškim zavodom usaglasiti u kojoj mjeri je izvođenje takvog nastavnog sadržaja podudarno sa nastavnim programom.

Ministar je rekao da će nastava za učenike osnovnih škola "Sveti Sava" i "Dositej Obradović" krenuti u drugoj polovini septembra na dva načina.

"Nastava će se izvoditi na gornjim etažama za učenike od prvog do petog 

razreda, te u šatorskom dijelu koji će obezbijediti UNICEF na bezbjednom mjestu", istakao je Mutabdžija.

U interaktivnim radionicama biće prisutni i partneri iz organizacija "Vrld vižn" i "Spasimo djecu" sa namjerom da se stvori ambiijent kontinuiranog procesa obrazovanja.

Mutabdžija je rekao da će nastava početi polovinom septembra u srednjim školama - Ugostiteljska i trgovinska, Ekonomska, Saobraćajna i elektro-tehnička i Tehnička škola.

Medicinska škola i Gimnazija nastavu počinju u saptembru, kao i neka područna odjeljenja osnovnih škola gdje nije bilo poplava.

"Gdje god nije bilo problema sa poplavom, nastava počinje prema nastavnom planu, čak i kada je centralna ustanova poplavljena, a područna ne", poručio je Mutabdžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije